1. PRAZNIČNI KOLAČ S SUHIM SADJEM (brez jajc, mleka in rafiniranega sladkorja)
Sestavine za 1 kolač:
• 2 skodelici polnozrnate pšenične moke
• 4 dcl mandljevega mleka
• ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
• 1/3 skodelice PlanetBIO kokosovega olja
• 1 žlico mletih PlanetBIO chia semen
• 1 skodelico suhega sadja (fige, slive, rozine, kandirano sadje, goji jagode)
• 1 skodelico orehovih jedrc
• 1 žličko pecilnega praška
• ½ žličke sode bikarbone
• 1 žličko vanilije v prahu
• ½ žličke cimeta v prahu
Pečico segrejemo na 180°C in podolgovat pekač za kruh obložimo s papirjem za peko.
V večji posodi zmešamo mandljevo mleko, stopljeno kokosovo olje in kokosov sladkor. Primešamo še chia semena in počakamo nekaj minut, da nabreknejo. V vmesnem času v ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, vanilijo in cimet. To mešanico suhih sestavin postopoma primešamo vlažni mešanici v prvi posodi. Čisto na koncu vmešamo v testo še suho sadje in orehe, ki jih lahko prej grobo nasekljamo.
Z maso napolnimo pekač in pečemo približno 45 minut.
***
2. VIKI ČOKOLADICE (presne, brez rafiniranega sladkorja, glutena, mleka in jajc)
Sestavine za 15-20 čokoladic:
• ½ skodelice stopljenega PlanetBIO kokosovega olja
• 1 – 2 žlici PlanetBIO kokosovega sladkorja
• 2 žlici PlanetBIO kakava v prahu
• ščep vanilije v prahu
• mešanica semen, oreščkov in suhega sadja: 1 žlica bučnih semen, 1 žlica sončničnih semen, 1 žlica oluščenih konopljinih semen, 1 žlica sezamovih semen, 1 žlica nasekljanih mandljev, 1 žlica goji jagod, 1 žlica inkovskih jagod
• 1/3 skodelice stopljenega PlanetBIO kakavovega masla
• 1 žlica agavinega sirupa
Najprej pripravimo spodnjo plast, tako da stopljenemu kokosovemu olju primešamo kokosov sladkor, kakav in vanilijo. Na koncu primešamo še vsa semena, oreščke in suho sadje ter s čokoladno mešanico do ¾ napolnimo papirnate košarice. Postavimo jih v hladilnik, da se čokolada strdi in medtem pripravimo zgornjo, belo plast.
Stopljenemu kakavovemu maslu primešamo agavin sirup in belo čokoladno mešanico prelijemo prek delno ohlajenih čokoladic iz hladilnika. Postavimo nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, da se čokoladice popolnoma strdijo.
***
3. INGVERJEVI PIŠKOTKI (brez rafiniranega sladkorja, mleka, oreščkov in jajc)
Sestavine:
• 2 skodelici polnozrnate pšenične ali pirine moke
• 1 jušna žlica melase
• 1 jušna žlica mletih PlanetBIO chia semen, zmešanih s 3 jušnimi žlicami vode
• 1/3 skodelice mazavega PlanetBIO kokosovega olja (sobne temperature)
• ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
• ¼ žličke pecilnega praška
• 2 žlički ingverja v prahu
• 1 žlička cimeta v prahu
• 1 žlička vanilije v prahu
• ščep soli
V večji posodi zmešamo melaso, kokosovo olje in mešanico chia semen in vode. Dobro premešamo, nato pa dodamo še vse suhe sestavine in zamesimo testo. Na pomokani površini ga razvaljamo približno 5 mm na debelo in z modelčki izrežemo piškotke. Polagamo jih na pladenj s papirjem za peko in pečemo 10-15 minut v pečici, ogreti na 180°C.
***
4. SILVESTRSKE KROGLICE PRESENEČENJA (presne, brez rafiniranega sladkorja, glutena, mleka in jajc)
Sestavine za kroglice:
• 200 g izkoščičenih datljev
• ½ skodelice indijskih oreščkov
• ½ skodelice mandljev
• 1 jušna žlica PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
• 1 jušna žlica PlanetBIO kakava v prahu
• 1 jušna žlica PlanetBIO mace v prahu
• 1 jušna žlica stopljenega PlanetBIO kokosovega olja
• ½ skodelice grobo mlete kokosove moke
• nastrgana lupinica 1 eko pomaranče
• ščep vanilije v prahu
• PlanetBIO goji jagode
Sestavine za čokoladni obliv:
• 100 g temne čokolade brez mleka
• kokosovo olje po potrebi
V multipraktiku drobno zmeljemo indijske oreščke in jih prestavimo v skledo. V isti posodi multipraktika nato v pasto zmeljemo datlje (mešamo, dokler se ne sprimejo v kepo in po potrebi dodamo kakšno žlico vode). Datljevi pasti primešamo vse ostale sestavine (vključno z zmletimi indijskimi oreščki), razen goji jagod. Mešamo, dokler ne dobimo homogene mase, iz katere oblikujemo kroglice. V vsako drugo potisnemo eno goji jagodo in kroglice postavimo v zamrzovalnik za 15 minut, medtem ko pripravljamo čokoladni obliv.
Za čokoladni obliv nad soparo stopimo temno čokolado. Če je pregosta, ji dodamo 1-2 jušni žlici kokosovega olja in z njo oblijemo kroglice iz zamrzovalnika. Odlagamo jih na papir za peko in vsako sproti posujemo s kokosovimi kosmiči.
***
5. ACAI MAFINI (brez rafiniranega sladkorja, jajc in mleka)
Sestavine za 12 mafinov:
• 1 skodelica moke
• 1 skodelica mandljevega mleka
• 2 žlici PlanetBIO acai v prahu
• ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
• ½ skodelice stopljenega PlanetBIO kokosovega olja
• ½ skodelice PlanetBIO kakava v prahu
• 1 čž pecilnega praška
• 1 čž sode bikarbone
• 1 čž vanilije v prahu
• ščep soli
V večji posodi zmešamo moko, acai, kokosov sladkor, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono, vanilijo in sol. V drugi posodi zmešamo mokre sestavine: mandljevo mleko in stopljeno kokosovo olje. Postopoma ju prilijemo suhi mešanici in dobro premešamo. Z maso napolnimo pekač za mafine, ki smo ga prej napolnili s papirnatimi modelčki. Pečemo 15-30 minut na 180°C.