5 zanimivih dejstev o goji jagodah sta nam tokrat zaupala kar naša Nina in Grega, ki sta se kitajskih goji jagod in celotnega procesa njihove pridelave nagledala na lastne oči. V prvi polovici 2013 sta namreč obiskala pridelovalce PlanetBIO goji jagod. Nista se le prepričala o njihovi visoki kakovosti in ekološki pridelavi, ampak sta izvedela tudi marsikaj zanimivega o goji jagodah nasploh.
1) Na Kitajskem goji jagod praviloma ne uživajo tako kot pri nas. Radi jih imajo zelo suhe, še precej bolj posušene od tistih, ki jih izvažajo v ostale dele sveta. Ker so tako posušene goji jagode trde kot kamen, jih Kitajci večinoma uživajo namočene, predvsem v čajih in juhah. Nina se rada pošali, da se je goji jagod na Kitajskem bolj napila kot najedla.
2) V botaničnem rodu kustovnic (Lycium) se nahaja okrog 80 različnih vrst, a le dve izmed njih sta gojeni za pridelavo okusnih goji jagod. To sta Lycium barbarum in Lycium chinense, razlikujeta pa se le v nekaterih značilnostih cvetov. PlanetBIO goji jagode pripadajo prvi vrsti, Lycium barbarum, ki je poznana tudi kot kitajska volčja jagoda.
3) Konvencionalna vzgoja goji jagod vključuje veliko uporabo organoklornih pesticidov, ki rastline varujejo pred insekti. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je do zdaj v konvencionalnih goji jagodah že večkrat odkrila visoke vrednosti insekticidov in fungicidov, ki pomenijo veliko obremenitev za okolje in nepotrebno tveganje za naše zdravje. Še zdaleč ni vseeno, ali se pri nakupu odločimo za goji jagode z ali brez ekološkega certifikata. Ekološka pridelava namreč močno omejuje uporabo pesticidov, predvsem pa uporablja planetu in zdravju manj škodljive pripravke.
4) Po pridelavi goji jagod je najbolj znana severnokitajska provinca Ningxia, kjer se vsak avgust odvija festival v čast njihovemu obiranju. V Ningxii pridelajo kar 42 % vseh kitajskih goji jagod, na leto pa naj bi v celotni Kitajski obrali kar 33 milijonov kilogramov goji jagod.
5) Sadike goji jagod lahko v zadnjih letih zlahka dobimo in posadimo tudi pri nas. Rastlina je izjemno odporna in nezahtevna, obrodila pa bo že po dveh ali treh letih. Kljub temu bomo od domačih goji jagod zaman pričakovali kakovost in okus tistih, ki smo jih vajeni od uvoženih. Le specifični rastni pogoji, značilni za višje in puščavne dele Kitajske omogočajo popoln razvoj okusa in hranljivosti goji jagod. Če rastlino posadimo, pa bodimo pozorni na to, da jo redno obrezujemo, saj se obilno razrašča in zna kaj hitro ogroziti druge rastline v vrtu.