1. Morda ste mislili, da je kakavovec pač kakavovec, a tudi znotraj vrste Theobroma cacao obstaja več tipov kakava. Ločimo tri glavne, na svetovnem trgu najbolj iskan in zaželjen pa je kakav tipa criollo. Ta predstavlja manj kot 5 odstotkov svetovne proizvodnje kakava in slovi po svoji kompleksni aromi z značilnimi podtoni, ki trajajo, hkrati pa nima konvencionalno »čokoladnega« okusa, ki smo ga morda vajeni iz večine čokoladnih izdelkov. Ker gojenje criollo kakavovcev zahteva več znanja in nege, so kakavovi izdelki tega tipa občutno dražji, a zato toliko bolj kakovostni, okusni in hranljivi.

2. Kar 70 % vsega na svetu pridelanega kakava prihaja iz Afrike, čeprav sta domovina kakavovca Južna in Srednja Amerika. Šele v zadnjem času se je začelo odkrito govoriti o nemogočih razmerah, ki so jim podvrženi delavci na afriških plantažah, največjo odgovornost in moč za spremembo pa nosimo prav kupci s svojo izbiro izdelkov, ki jih kupujemo. Odločajmo se za ekološko pridelavo, pravično trgovino in najvišjo kakovost.

3. Kakavovo maslo se začne topiti pri temperaturi človeškega telesa in je nepogrešljivo pri negi strij. Masaža, s katero ga vtiramo v kožo (najbolje takoj po sončenju ali kopeli, ko je koža še topla) učinkovito prispeva k manjši opaznosti brazgotin, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo ali ob naglih spremembah telesne teže. Kakavovo maslo strije tudi učinkovito nahrani in neguje z antioksidanti, njegova točka taljenja pa je vzrok za še eno super stvar – božansko topljenje čokolade v naših ustih.

4. Kakavovo maslo v nasprotju s kakavovimi zrni ne vsebuje poživil. Teobromin in v manjših količinah tudi kofein, zaradi katerih kakavova zrna delujejo poživilno, ob stiskanju maščobe iz kakavove paste ostaneta v suhi masi. Kakavovo maslo tako na naše živčevje ne deluje poživilno in ga lahko uživamo tudi pred spanjem, bolj primerno pa je iz tega razloga tudi za otroke. Na enostaven način lahko naše najmlajše razveselimo s čokolado iz kakavovega masla in rožiča v prahu, kakavovo maslo pa je še posebej primerno tudi za nego nežne otroške kože.

5. Kakavovo maslo se zlepa ne pokvari. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki deluje kot močan antioksidant, je kakavovo maslo izjemno odporno na kvarjenje in praktično nikdar ne postane žarko. Iz tega razloga, pa tudi zaradi njegovega omamnega vonja in negovalnih lastnosti, ga pogosto dodajajo v kozmetične izdelke.