Aromaterapija zdravi!Ena od vrst naravnega zdravilstva, ki v zadnjem času pridobiva na svoji prepoznavnosti in uporabi, je aromaterapija. Njen namen je izboljšanje človekovega fizičnega in psihičnega zdravja, pri tem pa se uporabljajo različna eterična olja in druge aromatične rastlinske snovi.

Metoda je vse prej kot nova, saj uporaba aromatičnih snovi sega daleč v preteklost. Stare civilizacije - od Egipčanov, pa do Aztekov - so za zdravljenje telesnih in duševnih težav uporabljale dišeče rastline in njihove izvlečke že pred tisočletji, prvotno pa naj bi se aromaterapija kot zdravstvena metoda začela uporabljati na Kitajskem pred približno 4000 leti. V tiste čase tudi datira najstarejša poznana kitajska medicinska knjiga, v kateri je opisanih preko 300 vrst dišečih rastlin in njihovih vplivov na telo.
 
Sodobna aromaterapija se deli na več vrst, najbolj razširjena pa je holistična aromaterapija. Njena značilnost je, da zdravi dušo in telo kot celoto, pri tem pa velja, da so bolezenska znamenja kazalci porušenega ravnovesja v organizmu, zdravljenje z eteričnimi olji pa le pomaga telesu, da ponovno vzpostavi to ravnovesje. To naj bi dosegli predvsem z vplivom dišav na možgane in limbični sistem, ki je odgovoren za vegetativne funkcije, čustvene reakcije, učenje in spomin. Prijetne vonjave dokazano sproščajo telo v stresnih situacijah, prav stres pa je tisti, ki v sodobnem svetu večkrat pripomore k razvoju bolj ali manj resnih zdravstvenih težav.
 
Aromaterapija
 
Eteričnim oljem nekaterim pravijo kar "duša rastline", saj vsaki vrsti rastline dajejo njen specifičen, prepoznaven vonj. V zelo majhnih količinah se lahko nahajajo v različnih delih rastlin, največkrat pa so to korenine, listi ali cvetovi. Najboljše je, če olja iz rastline pridobimo s postopkom hladnega stiskanja, saj se tako v njih ohranijo vse kemične snovi, ki tako pozitivno vplivajo na naše počutje. V oljih različnih rastlin prevladujejo različne snovi, te pa imajo na naše telo različne vplive. Alkoholi v eteričnem olju geranije naprimer delujejo antibakterijsko in antiseptično delujejo na naš živčni sistem. V olju melise in limonine trave prevladujejo aldehidi, ki imajo močan protivnetni učinek. Estri pomirjajo, najdemo pa jih v ekstraktu sivke in kamilice. Tu so še ketoni v eteričnem olju evkalipta in poprove mete, ki delujejo pomirjajoče in blažilno, fenoli v cimetu pa imajo antiseptični in krepilni učinek.
 
Na splošno imajo eterična olja na nas različen vpliv, odvisno od vrste rastline, iz katere je bilo pridobljeno. V spodnji razpredelnici je opisanih nekaj najpogostejših eteričnih olj in njihovih učinkov na telo.
 
rastlina
vonj
delovanje
BERGAMOT
svež, oster
Pomirja živčni sistem, blaži depresijo
CIMET
aromatičen
Izboljšuje razpoloženje, blaži slabost, pospešuje prebavo in prekrvavitev, krepi samozavest, močan antiseptik
SIVKA
značilen, oster
Blaži krče, uravnava krvni pritisk, krepi srce in imunski sistem, uravnava prebavo, blaži živčno in psihično preobremenjenost, zdravi migreno, epilepsijo, histerijo, živčne bolezni, pljučne bolezni, bronhitis, astmo
POPROVA META
značilen, po mentolu
Zvišuje koncentracijo, krepi voljo in samozavest, blaži utrujenost in bolečine v mišicah ter sklepih, pomaga pri glavobolu in zobobolu
VETIVER
bogat, topel, lesnat, zemeljski
Sprošča, odpravlja nespečnost, krepi živčni sistem, blaži izčrpanost
YLANG YLANG
sladek, eksotičen
Pomirja, spodbuja čute, uravnava živčni sistem, vzbuja občutke sreče in zadovoljstva, blag afrodiziak
LIMONIN CVET
svež, saden
Blaži bolečino, sprošča, krepi spanec, deluje protivnetno
OGNJIČ
zeliščen
Obnavlja in ščiti kožo
KAMILICA
saden, podoben jabolčnemu
Pomirja, odpravlja nespečnost, ureja prebavo, zdravi vnetja in alergije
MARELICA
saden, sladek, svež
Antioksidant, hrani, mehča in vlaži kožo
INGVER
izrazit, močan
Spodbuja prekrvavitev, vzbuja apetit
ČRNI POPER
oster, pekoč
Lajša bolečine in sprošča mišice, preprečuje zatrdelost v mišicah
EVKALIPTUS
svež, pikanten
Poživlja, lajša bolečine, kašelj in prehlad
KRVOMOČNICA
izrazit, oster
Uravnava delovanje hormonskega sistema, blaži predmenstrualno napetost in simptome menopavze
POMARANČA
sladek vonj citrusa
Deluje osvežujoče, sprošča
SANDALOVINA
sladek, lesnat
Sprošča, pomirja, dober za meditacijo, rahel afrodiziak, zdravi anksioznost in živčno napetost
 
Vsa eterična olja so antiseptična in delujejo na vse dihalne poti, zato so še posebej priporočljiva pri prehladih in težavah z dihalnim sistemom. Z vdihavanjem vonjav pa informacijo o učinku, ki ga ima določeno olje na telo, tudi prenesemo do možganov. Drugi način delovanja na telo je skozi kožo. Ker eterična olja raztapljajo maščobo, se zelo hitro vpijajo, v stiku s kožo pa razširjajo kapilare in obnavljajo povrhnjico.
 
Odlično delujejo na živčni sistem, ki z redno uporabo postane bolj odziven na impulze in hitreje reagiven. Iz mišičnih tkiv odvajajo odvečne snovi, prav tako pa tudi pospešujejo prekrvavitev in še dodatno pripomorejo k razstrupljanju telesa.
 
Število aromaterapevtov v današnjem svetu raste, ni pa slabo, če smo pri izbiri nekoliko oprezni in se dobro pozanimamo o oljih, ki jih terapevt uporablja pri svoji metodi. Seveda lahko eterična masažna olja uporabljamo tudi sami doma, najpomembnejša pa je spet prav kvaliteta eteričnega olja. Ta nikakor ne smejo biti sintetična, na kar nas ponavadi opozori že primerno nižja cena izdelka.
 

Masažna olja RAW GAIA

 
Podjetje Raw Gaia je med sabo zmešalo več vrst hladno stiskanih eteričnih olj biološko neoporečnih rastlin in tako ustvarilo masažna olja, od katerih vsako služi svojemu namenu.
 
Masažno olje za sprostitevMasažno olje za sprostitev vsebuje izvlečke cvetov rastline ylang ylang (tropska rastlina z rumenimi cvetovi, spada v red magnolij), sivke, poprove mete in marelice. Ylang ylang v nas vzbuja občutke zadovoljstva, hkrati pa zmanjšuje občutja jeze in napetosti. K poživljanju duha še pripomore sivka z uravnavanjem živčnega sistema, eterično olje poprove mete pa velja za odličnega odpravljalca depresije in psihične izčrpanosti. Vsi skupaj torej odlično vplivajo na naše splošno počutje, še posebej v stresnih dneh, ko smo zaskrbljeni in nam misli raztreseno švigajo sem ter tja.
 
V masažnem olju za ženske se skrivajo eterična olja, za katera velja, da v času menstruacije in menopavze spremljajo mnoge ženske. Ekstrakt krvomočnice (rastlina z vijoličnimi cvetovi, ki raste tudi v naših gozdovih) blaži napetost pred menstruacijo, lajša bolečine in krče, pozitivno pa učinkuje tudi v obdobju menopavze, ko pomaga proti depresiji in suhosti nožnice. Eterično olje vetiverja (vrsta trave iz Indije) pomaga pri sprostitvi in dobremu spancu, vonj evkaliptusa pa blaži bolečine in krepi živčevje.
 
Po masažnem olju za boleče mišice bodo segli vsi, ki jih probleme povzročajo bolečine in krči v mišicah, zatrdelost in okorelost, ali pa svoje mišice izpostavljajo močnim fizičnim naporom. Ingverjev izveček, ki ga masažno olje vsebuje, je znano po svojem protibolečinskem delovanju in sprošča mišice, hkrati pa blaži bolečine in krče v njih. Črni poper razširja krvne kapilare na površini mesta, kamor ga nanesemo, tako pa spodbudi prekrvavitev in lajša mišične bolečine. Tu je še eterično olje bergamota, ki ima izjemno poživljajoč učinek.
 
Masažno olje za otroke in dojenčke
Masažno olje za dojenčke in otroke je blagodejno masažno olje, ki deluje hranilno in pomirjajoče na otroško kožo. Vsebuje z maceracijo pridobljeno olje limoninega cveta, ki čudovito sprošča in je hkrati bogato z gama-linolensko kislino.
 
Vsa masažna olja Raw Gaia vsebujejo tudi marelično olje, ki zaradi vsebnosti vitaminov A, B in E kožo hrani, vlaži in mehča. Zaradi svojega antioksidativnega učinka tudi pomaga pri čiščenju telesa in odstranjevanju prostih radikalov.
 
Eterična olja so torej odličen način zdravljenja, ne samo v aromaterapiji, ampak tudi v naših vsakodnevnih življenjih. Pametno je, da se za njihovo občasno uporabo in naraven način življenja odločimo že preden nas napadejo bolezenske tegobe.

 

 

Viri:
- K. Philip: Everyday Aromatherapy. 1994 Brockhampton Press.