Beljakovine gradijo vsako našo celico. Lahko si predstavljate, da so zelo pomembne v prehrani, vendar pa imajo prevelike količine živalskih beljakovin škodljiv vpliv. Rešitev? Izbirajmo rastlinske vire beljakovin (stročnice, semena, oreščki, polnovredne žitarice) in z njimi obogatimo že sicer zdrave polnovredne obroke. Ponujamo vam nekaj idej!

Recept 1: Veganske beljakovinske ploščice

V multipraktiku zmeljemo datlje z nekaj žlicami vode, da dobimo gosto pasto.

V večji posodi združimo datljevo pasto in vse ostale sestavine ter temeljito premešamo, da dobimo gosto kompaktno maso.

Potrisnemo jo na dno pekača, ki smo ga obložili s papirjem za peko in poravnamo. Postavimo v hladilnik čez noč in nato razrežemo na poljubno velike ploščice.

***

Recept 2: Beljakovinska ovsena kaša

V blenderju ali multipraktiku zmešamo vse sestavine, razen ovsenih kosmičev in chia semen. Dobimo gladko kašo, ki jo prelijemo v skledo in primešamo ovsene kosmiče. Po želji potresemo s PlanetBIO konopljinimi semeni in goji jagodami.

 ***

Recept 3: Beljakovinski šejk

Vse sestavimo do gladkega zmešamo v blenderju.

***

Recept 4: Čičerikin namaz

Čičeriko grobo pretlačimo z vilico. Nasekljamo čebulo, kumarico in peteršilj ter jih dodamo pretlačeni čičeriki.  Dodamo še koruzo, gorčico, majonezo, beljakovinsko mešanico in sol. Vse skupaj dobro premešamo in namaz postrežemo s svežo zelenjavo ali krekerji.