Hladne in mokre dni v približevanju zime pogosto spremlja tudi vse več prehladov in podobnih sezonskih obolenj. Njihov vzrok ni v povečanem številu mikrobov, kot včasih zmotno mislimo, temveč v oslabljenem imunskem sistemu. Tega lahko na srečo krepimo predvsem sami.
Poleg rednega gibanja na svežem zraku je pomemben tudi vnos primernih hranil, predvsem antioksidantov. Ti nevtralizirajo proste radikale, ki v telesu spontano nastajajo ves čas, in jim preprečijo, da bi poškodovali celice našega imunskega sistema, ki pridno odstranjujejo viruse, bakterije in druge potencialno škodljive tujke.
Najboljši vir antioksidantov sta nedvomno sveže sadje in zelenjava, predvsem lokalna, biološko pridelana in zaužita presna. V hladnem delu leta se izbor svežih lokalnih živil na žalost zoži (nikakor pa ne izčrpa – ne pozabimo na buče, kakije, nešplje, različne vrste ohrovta in kislo zelje!), zato lahko za dodatne količine antioksidantov poskrbimo tudi z bolj eksotičnimi živili. Nedvomni zmagovalec je pri tem camu camu, kisel sadež iz porečja južnoameriške Amazonke.
Preberi celoten članek Camu camu za močnejši imunski sistem.