Predstavljamo vam nekaj idej za čokoladne zdrave pregrehe, ki jih lahko podarite izbranki/cu.
Lahko pa podarite sestavine in priložite recept, ali pa čokoladne mojstrovine skupaj pripravita.
ROČNO NAREJENE ČOKOLADICE
ČOKOLADNI TARTUFI
presno, vegansko, brez glutena, brez soje
Zadošča za: 20 tartufov
Zahtevnost priprave: 2
Čas priprave: 10 min + zamrzovanje
Hranila: baker, fosfor, magnezij, esencialne maščobne kisline
Ti čokoladni tartufi so nam pri srcu, saj so na prav poseben način povezani s PlanetBIO. Obožujemo jih že odkar obstajamo, pa tudi vas so razveseljevali že na marsikaterem sejmu in ob naših rojstnih dnevih. Konec skrivnosti, zdaj jih lahko preizkusite v domači kuhinji!
Sestavine za približno 20 tartufov:
- 2 skodelici indijskih oreščkov
- 3/4 skodelice vode
- 3/4 skodelice agavinega sirupa
- 1/2 čajne žličke vanilije v prahu
- ščepec himalajske soli
- 1 skodelica stopljenega kakavovega masla
- 1 jušna žlica stopljenega kokosovega olja
- 1/3 skodelice kakava v prahu + kakav za posip
Vnaprej si pripravimo kokosovo olje in kakavovo maslo: v ločenih skodelicah ju stopimo nad soparo.
V zmogljivem blenderju zmešamo vse sestavine, izpustimo le stopljeno kakavovo maslo. Šele na koncu, ko se v blenderju že meša popolnoma gladka masa, prilijemo še kakavovo maslo in mešamo še nekaj sekund. Dobili bomo omamno dišečo čokoladno zmes, ki jo vlijemo v dve skledi in položimo v zamrzovalnik za približno pol ure.
Ko je masa delno strjena, iz nje oblikujemo kroglice. Najbolje je, da z žličko postrgamo vedno enako količino mase, ki jo nato oblikujemo z rokami, a pozor – čokoladni vonj bo tako vabljiv, da se bomo le stežka uprli vmesnemu poskušanju. Za lažje oblikovanje kroglic priporočamo, da si dlani med delom navlažite s hladno vodo. Tartufe na koncu povaljamo v kakavu v prahu, ki smo ga natresli v plitvo skodelico, in jih hranimo v hladilniku.
PRESNE KROGLICE ZA ČOKOHOLIKE
Sestavine
- 1 skodelica lešnikov
- 1 skodelica datljev
- 1 žlicka PlanetBIO vanilije v prahu
- 1/2 skodelice PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
- 1 žlica PlanetBIO mace v prahu
- 1/2 skodelice PlanetBIO stopljenega kakavovega masla
V kuhinjskem mešalniku grobo zmeljemo lešnike, ki jimnato dodamo ostale sestavine, razen kakavovega masla, in mešamo dalje do želene teksture. Med mešanjem nato dodajamo stopljeno kakavovo maslo, da se masa navlaži in rahlo sprime. Pred oblikovanjem kroglic maso postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, da se strdi in sprime. Oblikujemo kroglice in jih po želji povaljamo v kakavovem prahu.
BELI ČOKOLADNI POLMESECI
Sestavine:
- 1 skodelica PlanetBIO stopljenega kakavovega masla
- ¼ skodelice indijskih oreščkov
- 2 jušni žlici kokosovega masla (mus)
- 2 jušni žlici agavinega sirupa
- 1 čajna žlička PlanetBIO mace v prahu
- ščep PlanetBIO himalajske soli
Vse sestavine skupaj zmešamo v zmogljivem blenderju, da dobimo gladko čokoladno maso. Prelijemo jo v silikonske modelčke in postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se čokolada popolnoma strdi.
VIKI ČOKOLADICE
presne, brez rafiniranega sladkorja, glutena, mleka in jajc
Sestavine za 15-20 čokoladic:
- ½ skodelice stopljenega PlanetBIO kokosovega olja
- 1 – 2 žlici PlanetBIO kokosovega sladkorja
- 2 žlici PlanetBIO kakava v prahu
- ščep vanilije v prahu
- mešanica semen, oreščkov in suhega sadja: 1 žlica bučnih semen, 1 žlica sončničnih semen, 1 žlica oluščenih konopljinih semen, 1 žlica sezamovih semen, 1 žlica nasekljanih mandljev, 1 žlica goji jagod, 1 žlica inkovskih jagod
- 1/3 skodelice stopljenega PlanetBIO kakavovega masla
- 1 žlica agavinega sirupa
Najprej pripravimo spodnjo plast, tako da stopljenemu kokosovemu olju primešamo kokosov sladkor, kakav in vanilijo. Na koncu primešamo še vsa semena, oreščke in suho sadje ter s čokoladno mešanico do ¾ napolnimo papirnate košarice. Postavimo jih v hladilnik, da se čokolada strdi in medtem pripravimo zgornjo, belo plast.
Stopljenemu kakavovemu maslu primešamo agavin sirup in belo čokoladno mešanico prelijemo prek delno ohlajenih čokoladic iz hladilnika. Postavimo nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, da se čokoladice popolnoma strdijo.
VALENTINOVE KROGLICE LJUBEZNI
Sestavine:
- 1 skodelica indijskih oreščkov
- 200 g izkoščičenih datljev
- 3 jušne žlice PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
- 1 jušna žlica PlanetBIO kakava v prahu
- 2 jušni žlici PlanetBIO tekočega kakavovega masla
- nastrgana lupinica 1 eko pomaranče
- PlanetBIO goji jagode
- temna ekološka čokolada + PlanetBIO kokosovo olje po potrebi
V multipraktiku najprej drobno zmeljemo indijske oreščke in jih prestavimo v skledo. V multipraktiku nato zmeljemo datlje, ki smo jih prej narezali na manjše koščke, in mešamo, dokler ne dobimo lepljive kepe. Med mešanjem postopoma dodajamo zmlete indijske oreščke, kakavova zrna, kakav v prahu in nastrgano pomarančno lupinico. Ko so vse sestavine homogeno premešane, dodamo še tekoče kakavovo maslo in ponovno premešamo. Maso prestavimo v skledo in jo za pol ure postavimo v hladilnik.
Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice in v sredino vsake druge potisnem goji jagodo. Kasneje se lahko tako pozabavamo u ugibanjem, katera kroglica je "dobitna". :) Kroglice nato postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut.
Medtem nad soparo stopimo temno čokolado in ji po potrebi dodamo še nekaj žlic kokosovega olja, da bomo lažje oblili kroglice. Kroglice vzamemo iz zamrzovalnika in vsako oblijemo s stopljeno čokolado. Odlagamo jih na papir za peko in po želji takoj posujemo s kokosovo moko. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
DOMA NAREJENA ČRNA ČOKOLADA Z LEŠNIKI
Sestavine
- 1 skodelica stopljenega kakavovega masla
- 1 skodelica stopljenega kokosovega olja
- 1 skodelica kakavovih zrn
- ½ skodelice lucume v prahu
- 1/2 skodelice kokos sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 žlička vanilje v prahu
- 1 skodelica lešnikov brez luščin
V vodni kopeli stopimo kakavovo in kokosovo olje. V kavnem mlinčku zmeljemo kakavova zrna. Stopljeno kakavovo in kokosovo maslo damo v blender, med nizkimi obrati blenderja vmešamo zmleta kakavova zrna, dodajamo lucumo, sol, kokos sladkor, vanilijo. Mešamo, da se vse dobro premeša. Nato na hitro vmešamo cele lešnike. Maso vlijemo v s folijo obložen pekač in ga postavimo v hladilnik, da se dobro strdi. Ko je čokolada strjena, jo lahko postrežemo.
ČOKOLADA S SUHIMI BOROVNICAMI ALI MALINAMI
Sestavine
- 2 skodelici stopljenega kakavovega masla
- 3/4 skodelice kakava v prahu
- ½ skodelice agavinega sirupa, kokosovega sladkorja ali drugega naravnega sladila po vašem izboru
- žlička lecitina (po želji)
- 1/2 skodelice posušenih malin
Z metlico ali v blenderju dobro premešamo stopljeno kakavovo maslo, kakav v prahu, agavin sirup in lecitin. Vlijemo v modelčke za čokolado ali v posodico, ki smo jo prej obložili s plastično folijo. Potresemo s posušenimi malinami in postavimo v hladilnik, da se strdi.
ČOKOLADA V KOZARCU
POPOLN ČOKOLADNI ŠEJK
Sestavine za 1 osebo:
- 1 skodelica mandljevega mleka
- 1,5 zamrznjene banane
- 2 jušni žlici naravnega sladila (kokosov sladkor, agavin sirup)
- 2 jušni žlici kakava v prahu
- 1 jušna žlica stopljenega kakavovega masla
- 2 jušni žlici zdrobljenih kakavovih zrn
Kakavovo maslo stopimo nad vodno kopeljo ali v dehidratorju. Če želimo, lahko sami pripravimo tudi mandljevo mleko – zanj v zmogljivem blenderju zmešamo namočene mandlje in vodo v razmerju 1:3 ter sladimo z naravnim sladilom. Za Popolno čokoladni šejk nato v blenderju zmešamo vse sestavine, da nastane gladek napitek. Okrasimo ga z zdrobljenimi kakavovimi zrni.
VROČA ČOKOLADA
Sestavine
- 1 banana
- 2–3 JŽ kakava v prahu
- 2 dl mandljevega mleka
- 4 izkoščičeni datlji ali 4 žlice kokosovega sladkorja
- 1 JŽ kakavovega masla
- ščepec vanilije
- ščepec himalajske soli
Kakavovo maslo stopimo nad vodno kopeljo, vse ostale sestavine zmešamo v blenderju do gladkega. Na koncu dodamo še stopljeno kakavovo maslo in še enkrat na hitro premešamo. Vročo čokolado postrežemo v skodelicah in okrasimo z zdrobljenimi kakavovimi zrni, ki bodo hrustala med zobmi in nas še dodatno napolnila z energijo.
CRIOLLO ČOKOLADNI PUDING
Sestavine
- 1 zrel avokado
- 4 JŽ kakava v prahu
- 4 JŽ kokosovega sladkorja
- 1 JŽ kakavovega masla
- ščepec soli
- ščepec vanilije
- 4 JŽ riževega mleka
- 1 JŽ lešnikovega ali mandljevega masla
V blenderju zmešamo avokado, stopljeno kakavovo maslo ter lešnikovo oziroma mandljevo maslo. Skupaj z riževim mlekom damo v blender ostale sestavine in še enkrat dobro zmešamo. Prelijemo v skodelice in pustimo, da se puding v hladilniku strdi. Sladico okrasimo s kokosovimi kosmiči in zdrobljenimi kakavovimi zrni – kombinacija bo v ustih povzročila pravo eksplozijo okusov.
ČOKOLADNA KOŽA
BOGATA KREMA ZA TELO
Sestavine
- 1/2 skodelice stopljenega kakavovega masla
- 3/4 skodelice stopljenega kokosovega olja
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 6 ml eteričnega olja mandarine
Kakavovo maslo in kokosovo olje stopimo na vodno kopeljo, dodamo koruzni škrob in eterično olje ter premešamo z žlico.Hhranimo v steklenem kozarcu na hladnem, skrito pred direktno sončno svetlobo.
KAKAVOVA MASAŽNA PLOŠČICA
Sestavine
- 1 skodelica stopljenega kakavovega masla
- 5 kapljic eteričnega olja vrtnice
- pest zdrobljenih kakavovih zrn
Stopljenemu kakavovemu maslu dodamo eterično olje in vlijemo v poljubne modelčke, dno katerih smo prej posuli s kakavovimi zrni (za piling učinek).
Pustimo v hladilniku, da se strdi in nato vzamemo iz modelčkov.