klorela

Podobno kot spirulina je tudi klorela vrsta enocelične zelene alge, ki se že več kot 3,6 milijarde let pojavlja na našem planetu. V naravi jo najdemo v stoječih vodah, bogatih z organskimi snovmi in celo na dovolj vlažnih kopnih tleh, gojene alge pa rastejo v nadzorovanih sladkovodnih bazenih.

Za koristna hranila, ki jih zelene alge vsebujejo, vemo že kar nekaj časa, vendar pa je dolgo časa problem predstavljala težka prebavljivost kloreline izredno žilaste celične stene. Na srečo so z različnimi metodami dosegli 80% prebavljivost alge, najbolj smiselna pa je uporaba mehanskega mletja, saj s postopkom ne spremenijo količin in kakovosti hranilnih snovi, ki jih klorela vsebuje.

Beljakovine v kloreli se lahko po sestavi primerjajo z beljakovinami živalskega izvora, saj so v njih zastopane esencialne aminokisline. Nekoliko manj je le metionina, kar pa se je izkazalo kot prednost pri zdravljenju rakavih obolenj.

Od vitaminov v njej najdemo beta karotene, celotno skupino B-vitaminov, vitamin C, vitamin E, inositol in panacin. Mineralne snovi, s katerimi nas oskrbi vsakodnevno uživanje klorele  so fosfor, kalij, magnezij, žveplo, železo, kalcij, mangan, baker, cink in kobalt.

Klorela od vseh vrst zelenih alg vsebuje največ klorofila – ni težko ugotoviti, od kod ji njeno ime. Za tako imenovano “zeleno kri” vemo, da ima na naše telo številne koristne učinke, od razstrupljanja telesa, čiščenja prebavil in izboljšanja sestave krvi, pa do blagodejnih učinkov pri različnih bolezenskih stanjih, npr. astmi, hemofiliji, razjedah na želodcu, …

Tako znanstvene študije kot vsakodnevna praksa “običajnih” ljudi dokazujejo, da redno uživanje klorele povečuje telesno odpornost in izboljša splošno počutje. Ena od plasti celične stene v kloreli sestoji iz celuloznih mikrofibil, na katera se vežejo težke kovine in sintetični toksini, kar omogoča njihovo odstranjevanje iz telesa. Svojo čistilno funkcijo le še okrepi z dejstvom, da tudi spodbuja aktivnost jeter.

klorelaMnoge raziskave so med drugim pokazale še, da klorela:

  • ureja prebavo
  • krepi imunski sistem
  • pospešuje regeneracijo celic, zaradi svoje sposobnosti, da se vsakih 20 ur razdeli na 4-8 enakih delov. Rast ugodnih bakterij v človeških prebavilih npr. pospeši na štirikratno, kot je običajna!
  • blaži vnetja, kot je vnetje želodčne sluznice
  • zavira razvoj kroničnih degenerativnih bolezni, zlasti pri ožilju in v sklepih (npr. arteroskleroza, artritis)
  • ugodno vpliva na krvni tlak
  • zmanjšuje nivo slabega holesterola v krvi
  • deluje močno antioksidativno
  • ugodno vpliva na mnoge kronične bolezni, npr. fibromialgijo, hipertenzijo, ulcerozni kolitis,…
  • vzdržuje primeren pH v našem telesu
  • vzdržuje primeren nivo krvnega sladkorja

Uživanje klorele nima stranskih učinkov, le pri alergičnih ljudeh lahko pride do pojava alergijskih simptomov, kot so različni izpuščaji ali ekcemi. Priporočljivo je, da z rednih uživanjem začnete postopoma in v manjših količinah, saj lahko zaradi povečanega delovanja peristaltike prihaja do rahlih slabosti ali neprijetnih občutkov v prebavilih. Nato postopoma povečujte vašo dnevno dozo do stopnje, kjer se bodo pokazali željeni učinki.

Klorelo v njeni najčistejši obliki prodaja seveda tudi naša spletna bio trgovina PlanetBIO >>

 

Avtor: Eva Žontar, PlanetBIO & SvetJeLep

Viri: