Poleti v naših krajih sonce sije močneje in temperature so višje, čemur se seveda prilagaja tudi naše telo. Z oddajanjem vode v obliki potu skozi kožo se ohlaja (v procesu izhlapevanja vodnih molekul se namreč porablja veliko energije) in tako v poletnih mesecih skozi pore izgubimo tudi do 2,5 litra tekočine na dan! A telo še vedno gradi okoli 70 % vode in izgubljeno tekočino moramo za njegovo optimalno delovanje nadomestiti.

Največkrat se priporočila glede dnevno zaužite tekočine (poleg tiste, ki jo zaužijemo s hrano) gibljejo okoli 1,5 litra, poleti pa se številka poveča približno za 1 liter. Odvisna je seveda tudi od izpostavljenosti soncu in športne aktivnosti, ki naj bo del našega življenja seveda tudi poleti, a jo raje prestavimo v zgodnejše ali poznejše dele dneva.

Ne pozabite pa, da je potrebno piti še preden žejo tudi zares občutite – suha usta so namreč zadnji znak dehidriranosti telesa! Primankljaj vode povzroča utrujenost, slabi duševne funkcije in krepi stres, dolgoročno pa mu seveda sledijo najrazličnejše bolezni. Zato pijte večkrat na dan po malem. Idealno je, če svoj dan začnete z velikimi kozarcem vode ali druge naravne pijače.

In kaj piti poleti? Vsekakor naravne, preproste pijače brez dodanega sladkorja, umetnih barvil in konzervansov. Tu je nekaj idej:

10 pijač, ki hladijo in osvežijo:

Voda

Nedvomna zmagovalka na tekmovanju za pijačo, ki najbolj odžeja, poleg tega pa je po indijanskem izročilu tudi zdravilo za vse težave. Če gre zaupati indijanskemu receptu, se lahko z njeno pomočjo v dveh dneh rešite težav z želodčno kislino, v enem tednu omilite simptome sladkorne bolezni in znižate krvni pritisk v štirih tednih. Recept je preprost: vsako jutro dan začnite z litrom in pol vode na tešče ter poskrbite, da po tem še kakšno uro ne jeste.

Limonada:

Tudi začetek dneva z velikim kozarcem mlačne limonade bo pošteno razgibal črevesje in telesu pomagal pri čiščenju odpadnih snovi, ki so se v nas nabirale čez noč. Po želji sladimo z (ekološkim) medom.

Vodni kefir:

  • 2 litra vode
  • 6 žlic kefirjevih zrn
  • 4-6 žlic rjavega trsnega sladkorja
  • slaba pest rozin (ali drugega suhega sadja – fige, slive, marelice,…)
  • 1 ekološka limona, narezana na kolobarje (po želji tudi olupljena)

V 2-litrskem kozarcu zmešajte vodo, sladkor, limono in suho sadje ter dodajte zrnca kefirja. Teh se v trgovini sicer ne dobi, a zaradi neverjetnih razmnoževalnih sposobnosti pogosto krožijo med pripravljalci kefirja – kdor jih išče, jih zagotovo tudi najde. Kozarec pustite na svetlem mestu sobne temperature od enega do treh dni, da se v procesu fermentacije porabi večina sladkorja. Kefirjeva zrnca nato ponovno uporabite po enakem postopku (ko se zelo namnožijo, jih podarite naprej), ostalo zavrzite – razen kefirja, sevedaJ

Če sladkor nadomestite z medom, sicer dobite nadvse okusno pijačo in tudi fermentacija poteče, a se kefirjeva zrnca ne množijo – antiglivično delovanje medu jim namreč to preprečuje.

Kefir slovi kot izjemno zdravilna pijača, najbolje ga je piti na tešče. Pomaga pri najrazličnejših boleznih in težavah, kot so vnete dihalne poti, katar, želodčni krči, kronična vnetja, vnetja jeter, bolezni v trebuhu, bolezni žolča, bolezni mehurja, akne, izpuščaji med nosečnostjo, kronična zaprtja, astma, živčne bolezni,… Poleg tega pa je še nadvse osvežilen!

Zeliščna voda:

  • voda
  • meta ali melisa (poskusite pa še s peteršiljem, zeleno, rožmarinom,…)
  • med (po želji)

V vrč z vodo dodajte listične mete ali melise – po želji jih lahko prej na drobno sesekljate. Počakate, da spustijo sok in aromatična, osvežilna preprosta pijača je nared.

Bezgova šabesa:

  • 4 litre vode
  • 1/2 kg (ekološkega) medu (najbolje se obnese akacijev)
  • približno 8 bezgovih cvetov
  • 1 ekološka limona (narezana na kolobarje)

V vodi raztopimo med, nato dodamo bezgove cvetove in narezano limono. Kozarec pokrijemo z gazo (omogočen mora biti dotok zraka) in ga za približno 3 dni postavimo na sonce. Tako pripravljeno pijačo precedimo v steklenice, ki jih do uporabe trdno zapremo in shranimo na hladnem.

Sok iz citrusov:

(za ½ litra pijače)

  • 5 pomaranč
  • 3 grenivke
  • voda po želji in okusu

Še ena možnost za zdravo poletno osvežitev, ki nas preskrbi tudi z ogromno vitamina C in učinkovito alkalizira telo (za še močnejši alkalni učinek dodajte žličko ječmenove trave v prahu). Sok seveda pripravite tako, da citruse ožamete (ali pa to namesto vas stori kdo drug :) ).

Medeni malinov sirup s kisom:

  • 1/2 kg malin (poskusite še z drugim sadjem – češnjami, jagodami, ribezom, borovnicami,…)
  • 1 liter kisa
  • 2 kg medu (vir: D. Cortese, Naravni kis)

V 2-litrski kozarec damo maline, jih zmečkamo in zalijemo s kisom. Kozarec pokrijemo in pustimo stati 5 dni. Po tem času kis precedimo, v njem raztopimo med in to je to. Pijemo ga razredčenega z vodo, sicer pa je uporaben tudi kot preliv za različne solate.

Zelenomanija:

(za 1 osebo)

  • 2 kumari
  • steblo zelene
  • šop peteršilja

Vse sestavine sočimo. Pripravljen sok je idealen za vroče dni, saj zelena in kumare slovijo po svojih ohlajevalnih učinkih, poleg tega pa čistijo kožo in telo preskrbijo še z obilico koristnih elementov.

Maroški čaj:

  • 1 liter vode
  • 3 čajne žličke zelenega čaja
  • 3 jedilne žlice rjavega trsnega sladkorja
  • 10 lističev sveže mete

V topel čajnik (prej ga splaknite z vrelo vodo) dajte zeleni čaj, sladkor in svežo meto – vse skupaj prelijte z vrelo vodo in pustite vreti približno 3 minute. Čaj nato nalijete v skodelice, če pa ga želite pripraviti zares po maroško, storite takole: čaj nalijte v kozarec in iz kozarca nazaj v čajnik. To storite trikrat, saj pomaga sladkorju, da se enakomerno raztopi, obstaja pa še ena razlaga: prvi kozarec je grenak kot življenje, drugi kozarec je močan kot ljubezen, tretji kozarec pa je nežen kot smrt.

Koprivov sirup:

  • približno 80 listov kopriv
  • 3 kg rjavega trsnega sladkorja
  • 1/2 dcl limoninega soka
  • 3 litre vode

Koprive prelijemo z vso vodo in v velikem kozarcu pustimo na hladnem za 24 ur – vmes nekajkrat premešamo. Nato precedimo in vodi dodamo sladkor ter limonin sok. Sirup prevremo in nalijemo v steklenice, mešamo pa ga sproti z vodo.