Ker je pust pač masten okrog ust, tudi na PlanetBIO mizi v tem času ne manjka krofov. Res, da ne gre za najbolj zdravo hrano na svetu, a občasno si lahko pregrešne razvade privoščimo brez slabe vesti, tako za dušo. Najboljše pri tem je, da so tudi takšne razvade lahko bolj zdrave, če klasične recepte malce prilagodimo in iz njih izpustimo tiste manj zdrave sestavine. Kaj nastane? Pravi veganski krofi - brez jajc, mleka, masla in brez belega sladkorja in bele moke - tako dobri kot klasični, le da si lahko za nagrado privoščimo kakšnega več. :)
Sestavine za veganske krofe brez jajc, mleka in belega sladkorja:
- 500 g kamutove moke
- 3 dcl riževega mleka
- 60 g PlanetBIO kokosovega sladkorja
- 20 g svežega kvasa
- 100 g PlanetBIO stopljenega kokosovega olja
- nastrgana lupinica ene ekološke limone
- 1 žlička vanilije v prahu
- ščep himalajske soli
V kozici rahlo segrejemo riževo mleko in mu postopoma primešamo kokosov sladkor, da se ta raztopi. Še toplo riževo mleko (a naj ne bo vroče) prelijemo v skodelico in primešamo kvas. Počakamo nekaj minut, da kvas naraste in se speni.
Medtem v večji posodi zmešamo moko, nastrgano limonino lupinico, vanilijo in sol. V sredini mešanice napravimo luknjico, v katero vlijemo naraslo kvasno mešanico. Prilijemo še stopljeno kokosovo olje ter vse skupaj premešamo, da dobimo prožno gladko testo. Po potrebi dodamo še malce mleka, če se nam zdi testo pregosto - pazimo, da ni preveč gosto in zbito. Skledo pokrijemo s čisto krpo in pustimo na toplem počivati vsaj eno uro, da se volumen podvoji.
Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga razvaljamo na debelino približno 2 cm. Z modelčki izrežemo majhne kroge in jih polagamo na prt, nato pa jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še vsaj pol ure. Zelo pomembno je, da je prostor ves čas priprave krofov topel!
Pripravimo olje za cvrtje – najbolje je,da ga segrejemo v visokem loncu. Temperatura je za cvrtje primerna takrat, ko v olje potopimo leseno kuhalnico in se ob njej enakomerno dvigajo mehurčki. Pazimo, da ni olje prevroče, sicer bodo krofi navzven preveč zapečeni.
Vzhajane krofe ocvremo v sončničnem olju in jih odcedimo na papirnatih brisačkah. Ko se dovolj ohladijo, jih napolnimo z marelično marmelado in po želji potresemo z ekološkim sladkorjem v prahu.