Pravijo, da je ljubezen vse, kar potrebujemo - ampak da malce čokolade tu pa tam ne škodi. :) In čeprav vemo, da je čisto vsak dan praznik ljubezni, je 14. februar tudi uradno dan za praznovanje ljubezni, ki jo občutimo do svojih partnerjev, prijateljev, staršev in nenazadnje, do samih sebe. Privoščimo sebi in vsem ljubljenim okoli nas grižljaj dobre, kakovostne čokolade - če jo pripravimo sami, bo vsebovala tudi tisto najbolj dragoceno sestavino, ki se je ne da kupiti.
Prvo pravilo dobre & ljubeče čokolade: kakovostne sestavine! Ne le, da je z njimi okus neprimerljivo boljši in nas takšna čokolada poteši že v manjših količinah ter je celo zdrava, z izdelavo lastne čokolade iz ekoloških fair-trade sestavin naredimo nekaj dobrega tudi za okolje in ljudi po svetu. Danes je že splošno znano, da se za konvencionalno čokolado skrivajo žalostne zgodbe o otroškem suženjstvu, smrtonosni uporabni pesticidov in grozljivem krčenju ekoloških habitatov. Vsi si zaslužimo ljubezen - pokažimo in pošljimo jo tudi tistim, na katere morda neposredno ne pomislimo.
Recept 1: Jagode & čokolada
Sestavine:
• 500 g svežih jagod*
• ¼ skodelice PlanetBIO stopljenega kokosovega olja
• ¼ skodelice PlanetBIO kakava v prahu
• 2 jušni žlici javorjevega sirupa
• ščep PlanetBIO himalajske soli
Stopljeno kokosovo olje zmešamo s kakavom, javorjevim sirupom in himalajsko soljo. Jagode, ki smo jih prej hranili v hladilniku, pomakamo v tekočo čokolado in jih odlagamo na papir za peko. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi, in postrežemo.
*Če vam jagode februarja ne dišijo, jih lahko nadomestite z drugim svežim sadjem, na primer z bananami, narezanimi na kolobarje.
***
Recept 2: Bela čokolada
Sestavine:
• 1 skodelica PlanetBIO stopljenega kakavovega masla
• ¼ skodelice indijskih oreščkov
• 2 jušni žlici kokosovega masla (mus)
• 2 jušni žlici agavinega sirupa
• 1 čajna žlička PlanetBIO mace v prahu
• ščep PlanetBIO himalajske soli
Vse sestavine skupaj zmešamo v zmogljivem blenderju, da dobimo gladko čokoladno maso. Prelijemo jo v silikonske modelčke in postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se čokolada popolnoma strdi.
***
Recept 3: Valentinove kroglice ljubezni
Sestavine:
• 1 skodelica indijskih oreščkov
• 200 g izkoščičenih datljev
• 3 jušne žlice PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
• 1 jušna žlica PlanetBIO kakava v prahu
• 2 jušni žlici PlanetBIO tekočega kakavovega masla
• nastrgana lupinica 1 eko pomaranče
• PlanetBIO goji jagode
• temna ekološka čokolada + PlanetBIO kokosovo olje po potrebi
V multipraktiku najprej drobno zmeljemo indijske oreščke in jih prestavimo v skledo. V multipraktiku nato zmeljemo datlje, ki smo jih prej narezali na manjše koščke, in mešamo, dokler ne dobimo lepljive kepe. Med mešanjem postopoma dodajamo zmlete indijske oreščke, kakavova zrna, kakav v prahu in nastrgano pomarančno lupinico. Ko so vse sestavine homogeno premešane, dodamo še tekoče kakavovo maslo in ponovno premešamo. Maso prestavimo v skledo in jo za pol ure postavimo v hladilnik.
Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice in v sredino vsake druge potisnem goji jagodo. Kasneje se lahko tako pozabavamo u ugibanjem, katera kroglica je "dobitna". :) Kroglice nato postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut.
Medtem nad soparo stopimo temno čokolado in ji po potrebi dodamo še nekaj žlic kokosovega olja, da bomo lažje oblili kroglice. Kroglice vzamemo iz zamrzovalnika in vsako oblijemo s stopljeno čokolado. Odlagamo jih na papir za peko in po želji takoj posujemo s kokosovo moko. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.