Recepte je zbrala in zapisala: Eva Žontar
 
Prazna vreča ne stoji sama pokonci, če je za povrh še aktivna pa sploh ne. Jesen je prelepa, da bi zaradi pomanjkanja energije obupali nad športom, zato med spodnjimi recepti izberimo nekaj najljubših, si z njimi pomagajmo do več energije in izkoristimo idealne temperature in ne prevroče sonce za vsakodnevno telesno aktivnost. 
 

Borovničeve palačinke za aktivni začetek dneva

(vir: Brendan Brazier)

 

  • 1 skodelica ajdove moke
  • borovničeve palačinke4 žlice konopljinih beljakovin v prahu
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
  • 1 zrela banana
  • 1,5 skodelice vode
  • 3/4 skodelice svežih borovnic
  • 1/2 skodelice ajdove kaše, kaljene ali kuhane
  • kokosovo olje

V posodi dobro zmešamo ajdovo moko, konopljine beljakovine, pecilni prašek, cimet in muškatni orešček. Ločeno v kuhinjskem mešalniku zmešamo banano in vodo, ki jima postopno med mešanjem dodajamo suhe sestavine. Mešamo, da dobimo gosto gladko maso za palačinke, nato pa vanjo na hitro zamešamo še borovnice in ajdovo kašo. 

Na srednje vroči ponvi stopimo žličko kokosove maščobe in na njej spečemo palačinke. Maso po ponvi razporedimo malce bolj na debelo, kot smo vajeni, saj gre za nekoliko drugačne, tako imenovane »ameriške palačinke«. Najprej pečemo 5 minut na eni strani, toliko, da se začnejo tvoriti mehurčki, nato pa palačinko previdno obrnemo in pečemo nadaljnih 5 minut.

Čokoladne energijske ploščice s superživili za dolgotrajne napore

 

  • 1 skodelica orehov
  • 1/3 skodelice chia semen
  • 1/3 skodelice fino mletih lanenih semen
  • 1/3 skodelice oluščenih konopljinih semen
  • 1/4 skodelice zdrobljenih kakavovih zrn
  • 1/4 skodelice kokosovih kosmičev
  • 3/4 skodelice bučnih semen
  • 1/2 skodelice rozin
  • 1 skodelica datljev
  • 1-2 jušni žlici kokosovega olja (po potrebi)
V kuhinjskem mešalniku najprem zmešamo in zdrobimo orehe, chia semena, mleta lanena semena, konopljina semena, kakavova zrna, kokosove kosmiče in bučna semena. Nato postopoma, med mešanjem, dodajamo rozine in datlje, da dobimo lepljivo maso. Če je masa presuha, dodamo kokosovo olje v stopljeni obliki ali več datljev. Ko se masa sprime, če jo stisnemo med prsti, jo preložimo na nelepljivo podlogo, poravnamo in oblikujemo v pravokotno obliko. Prestavimo v hladilnik za nekaj časa, da se masa nekoliko strdi, nato pa jo narežemo na poljubno velike ploščice.  Hranimo jih v hladilniku ali v zamrzovalniku.

čokoladni smuti za regeneracijo

 

Čokoladna bomba antioksidantov za regeneracijo

 

  • 1 zrela banana
  • 2 medjool datlja
  • 2 skodelici vode
  • 1/4 skodelice lešnikov
  • 1 jušna žlica mletih lanenih semen
  • 1 jušna žlica konopljinih beljakovin v prahu
  • 1 jušna žlica kakava v prahu ali rožičeve moke
 
Vse sestavine zmešamo v blenderju in si napitek privoščimo po vadbi ali kar tako.