Pomlad nam nudi že mnogo užitnih, prijetnih in okusnih rastlin, ki nam popestrijo naše jedilnike, še posebej po dolgi in mrzli zimi :) Jedi pa lahko poleg zelenega obogatimo še z raznimi dobrotami, kot so npr. Chia semena.
Chia semena so tista semena, o katerih je bilo povedano že toliko dobrega. So bogat vir proteinov, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in mineralov kalija, kalcija in železa. Namočena urejajo prebavo, hidrirajo telo, spodbujajo regeneracijo mišičnih tkiv po športni aktivnosti, pomagajo pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu in dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Z njimi lahko tudi uspešno nadomestimo jajca pri peki ali pa jih uporabimo pri peki brezglutenskega kruha.
Že, že, a kako jih uporabiti? Mnogi ne vedo, kam in kako z njimi, zato spodaj ponujamo nekaj nasvetov in preizkušenih receptov. Preberite na tej strani >>
Divji pesto:
- 1 skodelica orehov
- 1/2 skodelice pinjol
- 1/3 skodelice olivnega ali konopljinega olja
- pest kopriv
- šopek čemaža
- 2 žlici jedilnega kvasa v kosmičih
- ščep himalajske soli
- 1 žlica chia semen
V kuhinjskem mešalniku zmeljemo vse sestavine do želene strukture. Pesto lahko hranite v hladilniku do enega tedna, okusen pa je na svežih solatah, rezancih iz bučk ali takih običajnih, kot namaz ali pomaka za svežo zelenjavo. Na fotografiji je skupaj s sezonsko divjo solato iz regrata, regačice in motovilca.
Dober tek!