11 strupenih kozmetičnih sestavin, ki se jih je dobro izogniti

od Primož Kastelic
April 06, 2010

Voda je zakon!

Postajamo vedno bolj ozaveščeni glede zdravega načina življenja. Veliko smo že lahko prebrali glede zdrave prehrane in tako v veliki večini vemo, kaj je najbolje vnašati v naše telo. Vendar ali se zavedamo, da je enako pomembno kaj nanašamo na naše telo? Koža je največji organ v našem telesu in vpije vse strupene sestavine v kozmetiki, ki jih ni malo. Kozmetični izdelki so  namreč polni nevarnih sestavin, ki lahko nase opozorijo z alergijskimi reakcijami ali pa na zdravje negativno vplivajo čisto počasi in včasih tudi zelo usodno.

Zelo pomembno je, da postanemo navdušeni bralci sestavin kozmetike, ki jo kupujemo in si za nakup kozmetike tudi vzamemo malce več časa. Podajamo vam seznam nekaterih skupnih  nevarnih snovi tako za kožo kot za nego las, ki bi se jih vsi morali izogniti.

Coal Tar/Premogova smola:

je stranski produkt predelave premoga. Uporablja se za zdravljenje ekcemov, psoriaze in drugih bolezni kože. Snov lahko najdemo v kremah proti srbečici, šamponih in zdravilih za lasišča. Premogova smola je tudi znana karcinogena snov in že majhna izpostavljenost lahko poveča tveganje rakastih obolenj.

DEA (diethanolamine) sestavine:

(vse sestavine, ki vsebujejo DEA za prvo besedo, na primer cocamide DEA, Oleamide DEA in Lauramide DEA) : uporablja se v številnih kozmetičnih izdelkih – milih in šamponih. DEA ni rakotvorne sama po sebi, ampak lahko reagira z drugimi kemikalijami v izdelkih.

Formaldehyde / formaldehid:

je pogosto skrit v drugih sestavinah, najdemo ga v različnih lepotnih izdelkih in je potencialno kancerogen. Formaldehid lahko draži oči, nos in grlo, izsuši in draži kožo ter povzroča astmo in celo raka.

Parabens/Parabeni (methyl, propyl, butyl, ethyl paraben):

uporabljajo se kot konzervansi, saj zavirajo rast mikroorganizmov in podaljšujejo rok trajanja izdelkov. Lahko sprožijo alergične reakcije, izpuščaje in lišaje na koži. Predvsem jih povezujejo z rakom dojke. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo, tako da je nevarnost na zelo nizki ravni. Vendar njihova uporaba v 25.000 različnih kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego kože je opozorilen podatek, da smo z redno uporabo prav tako izpostavljeni nevarnostim.

Phenylenediamine (PPD)/Fenilendiamin:

sestavine, uporabljene v barvah za lase (tudi za barvanje trepalnic). Nacionalni inštitut za varnost in zdravje (NIOSH), je v svojih študijah  dokazal večjo pojavnost raka med predstavniki frizerskih in kozmetičnih poklicev, saj so najbolj PPD izpostavljeni. Čeprav  izdelki s PPD snovjo niso dovoljeni za izdelke, ki prihajajo v stik s kožo, se nam med barvanjem las pogosto zgodi prav to, saj si pogosto pomažemo čelo ali ušesa.

Phthalates (npr. dibutyl phthalate – DBP):

na nalepki jih ni potrebno omeniti, zato bodite pozorni na to prikladno, stisljivo plastiko in je nikar ne segrevajte. Strupi, ki škodujejo rodilom, so kancerogeni in se kopičijo v maščobnih celicah.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)  in Sodium Laureth Sulfate (SLES):

sredstva za penjenje mil in šamponov. SLS in SLES kožo dražita in lahko celo skozi kožo vstopita v srce, možgane in jetra ter se v teh organih tudi kopičita.

Toluene/Toluen:

najdemo  ga v lakih za nohte in lase. Toluen je velik škodljivec živčnega sistema, dihanja in lahko povzroči omotico in glavobol. Visoka izpostavljenost lahko pri ženskah celo povzroči spontani splav, zato še posebno pazite, če delate v kozmetičnem salonu.  Raje uporabljate blagovne znamke  laka za nohte, ki ne vsebuje toluene.

Fragrance / Dišave:

so zelo alergene. Proizvajalcem kemičnih formul dišav ni potrebno navajati vseh sestavin, čeprav vsebujejo do 200 spojin, od katerih so nekatere strupene. Neredko tudi napis  »fragrance free« zavaja, saj lahko pomeni le, da so bile dodane dišave, ki prikrijejo vonj drugih sestavin. Težave, povezane z uporabo dišav, so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože.

Triethanolamine (TEA)/ TEA sestavine

(ne čaj, ampak sestavine s kratico TEA v prvi vrsti): se uporablja za uravnoteženje PH in je sicer skupna sestavina “neagresivnejše” kozmetike. Vendar na žalost se je izkazalo, da povzroča alergijske reakcije, močno draži kožo in oči, lahko vsebujejo amoniakove soli in lahko povzroči tvorjenje kancerogenih snovi. Z redno uporabo, se TEA absorbira v telo, se tam nabira in se spreminja v strupeno snov.

Hydroquinone /Hidrokinon:

sestavina za beljenje kože, hidrokinon je prepovedan na na Japonskem, Evropski uniji in Avstraliji, vendar je še vedno v uporabi v ZDA in drugih državah po vsem svetu. Dokazano je, da se snov, poleg v azijskih in afriških izdelkih za posvetlitev kože, nahaja tudi v kremah za osvetlitev starostnih lis. Hidroklin je rakotvoren, strupen in draži kožo. Zato pazljivo.

Berite, berite in še enkrat berite sestavine na etiketah izdelkov. Ali še bolje, privoščite si raje 100% naravno kozmetiko v kateri ni bojazni, da bi našli kakršnokoli strupeno snov.

Vir: www.ecosalon.com, www.svet-je-lep.com


Starejši članek Novejši članek