5 pravil za PITJE SMUTIJEV

od Eva Žontar
June 26, 2016

Zakaj bi sploh pili smutije? Predvsem zato, ker lahko z njimi na najbolj okusen, hiter in eleganten način zaužijemo največ hranil in vlaknin, ki jih v sodobni prehrani pogosto primanjkuje. S primernim mešalnikom lahko okusen napitek namešamo v manj kot minuti, zelo pomembno pa je tudi, KAKO ga potem spijemo. S pravilnim pitjem smutijem lahko iz njihove zakladnice hranil izkoristimo kar največ – z vami delimo 5 najpomembnejših pravil, s katerimi bomo lahko občutili največ njihovih pozitivnih učinkov.

  1. Smutije pijmo zjutraj. Če jih pijemo kasneje, obstaja večja možnost, da bodo zastali v prebavilih in začeli fermentirati – smutiji se namreč prebavljajo hitreje kot večina druge hrane, zato jih je najbolje piti na prazen želodec. Poleg tega so smutiji idealen zajtrk že zaradi vseh hranil, ki jih vsebujejo – z njimi bomo dobili vso energijo, ki jo potrebujemo za odličen začetek dneva.
     
  2. Smutije pijmo počasi. Res je, da se nahajajo v tekoči obliki, a jih nikakor ne bi smeli piti kot običajno pijačo! Vsak požirek smutija zadržimo v ustih in ga dobro prepojimo s slino, da omogočimo začetek prebave že v ustih. Tako se izognemo težavam, ki jih lahko povzroči prehitro pitje smutijev, kot so bolečine v želodcu, napihovanje, vetrovi in druge prebavne težave.
     
  3. Smuti naj bo obrok. S smutiji lahko izgubimo odvečne kilograme le, če z njimi nadomestimo drug obrok. Zavedajmo se, da tudi smutiji vsebujejo kalorije in nikakor niso mišljeni kot dodaten priboljšek enakim obrokom, kot smo jih imeli prej. Najbolje je z njimi nadomestiti zajtrk, še posebej poleti pa prijajo tudi dnevi, ko vsak obrok v dnevu nadomestimo kar z okusnim svežim smutijem.

  4. Uporabimo slamico. Morda se sliši neverjetno, a smutiji dobijo, če jih pijemo po slamici, popolnoma drug okus! Poleg tega jih tako lažje pijemo počasi, kar prispeva k boljši prebavi in prepreči prebavne težave. Priporočamo uporabo steklene slamice, ki jo lahko uporabljamo neomejeno.

  5. V smutiju uživajmo. Tako kot velja za vsak drug obrok, si tudi za kozarec smutija vzemimo čas. Ne srkajmo ga mimogrede in uživajmo v vsakem požirku. Seveda poskrbimo tudi za to, da bo naš smuti okusen – tako je veliko večja tudi možnost, da postane njegovo pitje naša vsakodnevna zdrava navada.

Starejši članek Novejši članek