5 trikov za NAJBOLJŠI SMUTI

od Eva Žontar
June 27, 2016

V prvi polovici julija z vami na Facebook profilu vsak dan delimo drug recept za slasten smuti, a smo prepričani, da se vas bo zdrava navada držala še po koncu PlanetBIO smuti izziva! Recepti so super, ker je z njimi uspeh zagotovljen, pa še kakšno novo idejo za nenavadno okusno kombinacijo dobimo. A dobra stran smutijev je ravno ta, da domišljija pri njih ne pozna meja. Najboljši smuti na svetu si lahko zmešamo čisto sami, po lastni inspiraciji – za pregrešno dober rezultat pa je dobro poznati nekaj enostavnih trikov. Kateri so? 

 1. Osnova naj bo okusna. V mešalnik k ostalim sestavinam za smuti vedno dodamo tekočino (najbolje na koncu, da se lepo prelije prek ostalih sestavin in nam ne pljuska iz posode). Včasih je dovolj že navadna voda, a za resnično okusen smuti uporabimo kokosovo vodo, sadni so kali rastlinsko mleko. Pri zelenih smutijih je odličen pomarančni sok, pri bolj čokoladnih okusih pa ne morete zgrešiti z lešnikovim mlekom.
   
 2. Zamrznjeno sadje poskrbi za sladoledno teksturo. Če smuti namešamo iz polovice svežega in polovice zamrznjenega sadja, bo njegova tekstura spominjala na slasten sladoled, hkrati pa bo smuti hladen – in rahlo hladni smutiji so najboljši, sploh poleti. Predlagamo, da imate v zamrzovalniku vedno na voljo zamrznjene gozdne sadeže, ki naredijo smutije še posebej okusne. Na ta način lahko koristno porabite tudi prezrele banane, ananas, breskve in drugo sadje.
   
 3. Dodajte naravno sladilo. Rafinirani sladkor ne sodi v smutije, ker si želimo z njimi okrepiti zdravje, ne pa mu škoditi. Ker pa je večini ljudi bolj okusno piti sladek smuti, ki spominja na sladico, priporočamo naravna sladila. Yacon sirup se odlično poda v kremaste smutije in jim doda priokus karamele, lucuma najbolj zasije v sadnih in zelenih smutijih,
   
 4. Avokado je kralj kremastih smutijev. Kremasta gladka tekstura je tista, ki poskrbi za božanski smuti, ki se mu ne moreš upreti. Delno je zanj odgovorna uporaba dobrega mešalnika, veliko pa prispevajo tudi kremaste sestavine – in avokado tu nalogo res opravi popolno! Običajno zadošča že polovička, uporabite pa vedno zrelega. Poleg odlične teksture bo avokado prispeval tudi zdrave maščobe.
   
 5. Dodajmo visoko funkcionalna živila. Chia semena, lucuma, camu camu, maca, acai, alge in trave, konopljin proteinski prah, reishi in ostala živila s potenciranim delovanjem so tista, ki povprečen smuti spremenijo v pravo bombo antioksidantov, zdravih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in drugih pomembnih hranil. Pogosto izboljšajo tudi okus in teksturo smutija, zadoščajo pa že v majhnih količinah.

 


Starejši članek Novejši članek