5 zanimivih o... chia semenih

od Rok Alidžanović
February 27, 2014

Chia semena v prehrani niso novost. Na območju Mehike so jih gojili že več kot 5 tisoč let nazaj, Azteki pa so jih uživali kot eno osnovnih živil poleg fižola, koruze in amaranta. Pripravljali so jih kot žito, sama zase ali zmešana z amarantom, zmleta v moko ali namočena v vodi kot okrepčilen napitek. Chia semena so bila za Azteke tako pomembna, da naj bi jih v določenem obdobju uporabljali celo kot denarno valuto. Po prihodu konkvistadorjev je chia skoraj popolnoma izginila s tamkajšnjih jedilnikov, saj so Španci prepovedali gojenje in uživanje vseh živil, povezanih z azteško tradicijo in rituali. Danes njena priljubljenost spet narašča, tokrat po vsem svetu.

 

Chia semena so znana tudi kot živilo tekačev. So namreč sestavni del prehrane indijanskega plemena Tarahumara iz Mehike, katerega predstavniki veljajo za najhitrejše in najvzdržljivejše tekače na svetu. Eden izmed njihovih neverjetnih rekordov je neprekinjenih 700 kilometrov, pretečenih v nekaj več kot 48 urah. Za Tarahumare so dolgi teki način življenja, nekakšno prevozno sredstvo, h kateremu veliko pripomore tudi njihova prehrana. Ta temelji na koruzi, fižolu, zelenju in bučah, pred napornimi teki pa uživajo tudi chia semena, z vodo zmešana v hranljivo pijačo, imenovano iskiate.

Slovensko botanično ime za chio je oljna kadulja. Spada v družino ustnatic in je v tesnem sorodstvu s travniško kaduljo, ki jo gotovo poznamo z naših travnikov. Zelo podobni sta si tudi po videzu in obe cvetita s podobnimi belimi ali rožnatimi cvetovi. Chia semena dozorijo v drobnih klasih, iz katerih jih otepejo podobno kot proso.

Chia semena so ključna sestavina znane mehiške pijače chia fresca. Zanjo chia semena zmešamo skupaj z vodo, limetinim sokom in sladkorjem ter počakamo, da semena nabreknejo.

Edinstvena lastnost chia semen je njihova sposobnost vezave vode – pravimo, da so chia semena higroskopska. Nase namreč vežejo kar do 12-krat več vode, kot so težka sama. To je razlog, da chia semena v tekočini nabreknejo in tvorijo gosto želatinasto maso, včasih imenovano »chia gel«. Odlično ga lahko uporabljamo kot nadomestek jajc v biskvitih ali masi za palačinke.


Starejši članek Novejši članek