5 zanimivih o... jedilni konoplji

od Rok Alidžanović
February 19, 2014

Slovenski tolar je bil takoj po osamosvojitvi tiskan na papir iz konoplje. Tudi ameriška Deklaracija o neodvisnosti je bila spisana na konopljinem papirju, prav tako so bili nanj tiskani vsi ameriški učbeniki do leta 1980. Slavna Mona Lisa je naslikana z barvami na osnovi konopljinega olja, obstaja pa še okrog 25 tisoč izdelkov, za katere ne bi nikoli pomislili, da so narejeni iz konoplje (jadra, gorivo, kavbojke in plastika, pa tudi sir, mleko, kruh in maslo!).
 

Konoplja je najstarejši herbicid. Zaradi svoje hitre in bujne rasti učinkovito preprečuje razrast plevela. Kmetje so zato konopljo na polja včasih sejali vsakih nekaj let, da je iztrebila manj zaželjene rastlinske vrste in pripravila prostor za ponovno setev poljščin.


 

Konoplja je na našem območju veljala za eno najpomembnejših kulturnih rastlin. Najstarejši zapisi o gojenju konoplje na slovenskem ozemlju segajo v 16. stoletje, v Jugoslaviji pa se je konoplja gojila skorajda povsod. Še več, Jugoslavija je v svetu veljala za enega najpomembnejših pridelovalcev in izvoznikov konoplje. Samo v Vojvodini je v letih pred 2. svetovno vojno delovalo kar okrog 220 obratov za njeno predelavo, zaradi svoje kakovosti pa je narekovala cene na borzah v Angliji in Italiji.

Originalne kavbojke Levi Strauss so bile narejene iz konopljinih vlaken. Danes uporaba konoplje v tekstilni industriji ponovno narašča, saj veljajo oblačila in obutev iz konoplje za udobna, trpežna, obsotojna, predvsem pa ekološka. Kar 75 % konoplje se predela v tekstil, superge iz konoplje pa med drugim izdeluje tudi blagovna znamka Adidas

Če nekdo »raste kot konoplja«, raste res hitro in visoko. Ob ugodnih pogojih, ki vključujejo dovolj sonca in toplote, lahko konoplja v višino zraste tudi po 7 centimetrov dnevno in doseže višino petih metrov! Za povrh vsega za takšno bujno rast ne potrebuje gnojil, niti zaščite v obliki herbicidov, fungicidov in drugih pesticidov.


Starejši članek Novejši članek