Ali je “naravna” kozmetika res naravna?

od Primož Kastelic
February 15, 2010

Ali je “naravna” kozmetika res naravna?Že vrabci na vejah čivkajo, da še zdaleč ni vseeno, s čim vsak dan negujemo našo kožo, saj ta absorbira več kot 60% tistega, kar nanjo nanesemo. Ker se nas želi večina izogniti škodljivim snovem in kemikalijam v konvencionalni kozmetiki, se povpraševanje po naravni kozmetiki veča, ponudba pa širi.

Kaj sploh je naravna kozmetika? Danes marsikaj! Vsakdo lahko namreč svoj izdelek označi za naravnega, pod sestavine pa z velikimi črkami napiše nekaj naravnih sestavin in z malo manjšimi poskuša skriti tiste »malo manj« naravne. Če boste kupili izdelek, na katerem je napisano »naravna kozmetika«, in potem doma ugotovili, da vsebuje vrsto škodljivih kemičnih snovi, ki z naravnim nimajo kaj dosti skupnega, vam klicanje tržne inšpekcije ne bo nič pomagalo. Preprosto: beseda »naravno« z zakonom ni opredeljena – to je dovoljeno.

Projekt »Skupaj za zdravje človeka in narave« je izvedel prvo slovensko raziskavo na temo »naravne« kozmetike, v kateri je sodelovalo 2000 vprašanih – izkazalo se je, da skoraj polovica od njih kupuje oporečne izdelke v dobri veri, da uporabljajo res naravne.

Je naravno res naravno?

Ne nasedajte torej ličnim embalažam z risbicami narave in mamljivimu napisi »natur«, »naravno«, »eko«. V poplavi izmišljenih oznak lahko zaupate le uradno potrjenim certifikatom, ki so pridobljeni s strani certificiranih ustanov in se njihova kršitev kaznuje.

Prvi se je na trgu pojavil nemški certifikat BDIH, ki ga je do danes pridobilo že več kot 40 blagovnih znamk. Težava tega standarda postaja vse več izdelkov, ki izpolnjujejo le nujni minimum za pridobitev tega certifikata in se po svoji kakovosti precej razlikujejo od izdelkov z enako oznako, ki te standarde že prekašajo.

Močne organizacije delujejo tudi na področju eko kozmetike – tu je poleg prepovedi spornih sestavin pomembna tudi višja meja zahtevane uporabe ekoloških sestavin – to so francoski ECO CERT in COSMÉBIO ter britanski SOIL ASSOCIATION. Znana je tudi oznaka DEMETER, ki označuje sestavine, pridelane po biodinamični metodi. Ta s svojim še posebej prijaznim načinom pridelave ne koristi le nam, ampak tudi planetu.

Omembe vredna je še ugledna nemška potrošniška organizacija ÖKO TEST, ki izvaja neodvisne teste in nadzoruje izdelke predvsem glede vsebnosti najbolj spornih sestavin (ftalatov, formaldehidov, PEG-derivatov, cinnamyl alkohola, halogenorganskih spojin…), na podlagi tega pa jih potem priporoča kupcem.

 

Vsem tem certifikatom je skupno, da morajo izpolnjevati vrsto kriterijev – sestavine morajo biti pridobljene izključno iz naravnih rastlinskih surovin, prepovedana je uporaba sintetiziranih barvil, dišav, etoksiliziranih surovin, silikonov, parafina in drugih naftnih derivatov, testiranje na živalih ni dovoljeno, uporaba anorganskih soli ali mineralnih surovin je prepovedana, dovoljeni so le naravni konzervansi, obsevanje izdelkov ni dovoljeno, prav tako se ne sme uporabljati gensko spremenjenih organizmov, proizvodni proces mora biti prijazen do okolja, embalaža pa iz okolju prijaznih materialov.

V zadnjem času se začenja pojavljati tudi presna kozmetika, ki ima poleg naravnih, ekološko pridelanih sestavin še poseben bonus – v procesu predelave ni bila izpostavljena visokim temperaturam, zato v sebi ohrani vse naravne terapevtske učinkovine. Takšni so npr. izdelki znamke Raw Gaia in Live native, ki si počasi utirajo pot tudi pri nas.

S poznavanjem osnovnih certifikatov naravne kozmetike si lahko precej olajšate nakup izdelka, ki bo negoval in hranil vašo kožo, nihče pa od vas ne zahteva, da se popolnoma zanašate na njih. Obstaja tudi veliko izdelkov, ki certifikata nimajo, pa so včasih celo veliko bolj naravni od certificiranih.

Tistim manj zaupljivim za konec priporočamo, da na embalaži preprosto preverjajo sestavine. Čeprav se v poplavi naravnih in »naravnih« izdelkov kaj hitro zmedemo in izgubimo, pa se splača vztrajati – navsezadnje gre za nas in naše zdravje!

Ideja za članek: http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?novica=66

Avtor: Eva Žontar, PlanetBIO

p.s. na PlanetBIO imamo res naravne izdelke :)


Starejši članek Novejši članek