Ashwagandha in zdravstvene težave

od Katarina A. Čretnik
August 27, 2012

Ashwagandha, poznana tudi pod imenoma zimska češnja ali indijski ginseng, je eno najpomembnejših indijskih zelišč, ki se v ajurvedi že tisočletja uporablja za odpravljanje ali blaženje motenj živčnega sistema, motenj v koncentraciji, pozabljivosti, nespečnosti, preobremenjenosti. Ajurvedski zdravilci ji pripisujejo močne protivnetne lastnosti in sposobnost, da prerodi telo in duha. Glavne aktivne komponente PlanetBIO ashwagandhe v prahu so alkaloidi in steroidni laktoni.

Ashwagandha in zdravstvene težave

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja glede uporabe ashwagandhe pri osebah s specifičnimi zdravstvenimi težavami. V podjetju PlanetBIO prisegamo na strokovnost, zato brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom odsvetujemo uživanje ashwagandhe vsem, ki imajo težave s ščitnico, oziroma se zdravijo s kortikosteroidi ter nosečnicam.

Tradicionalno se po ajurvedi ashwagandha uporablja kot adaptogen. To v primeru težav s ščitnico pomeni, da na izločanje njenih hormonov pozitivno vpliva v obe smeri - če se jih tvori preveč, ashwagandha to tvorbo zavira, če pa se jih tvori premalo, ashwagandha tvorbo spodbuja. Po tradicionalni ajurvedski medicini to pomeni, da je ashwagandha primerna za blaženje težav s ščitnico tako v primeru hipo- kot hipertiroze (premalo oz. preveč ščitničnih hormonov).

Novejše raziskave pa ugotavljajo, da ashwagandha predvsem spodbuja tvorbo ščitničnih hormonov. Na težave s ščitnico ugodno deluje samo v primeru hipotiroze (premalo ščitničnih hormonov). V primeru, da so težave s ščitnico posledica prevelikega izločanja ščitničnih hormonov, lahko ashwagandha stanje le še poslabša, ker se še dodatno tvorijo omenjeni hormoni.

Oboje je torej na nek način res - ashwagandha lahko blaži težave s ščitnico, predvsem blažje oblike in hipotirozo, vendar pa se je v primeru zdravstvenih težav pred uporabo ashwagandhe potrebno posvetovati z zdravnikom.

Nosečnicam uporabo ashwagandhe odsvetujemo predvsem zato, ker ni bilo opravljeno dovolj raziskav o njenem vplivu na razvoj plodu.

Ashwaganda odpravlja oziroma lajša nemalo težav, kot so impotenca, izguba spomina, revma, boležni živčevja in druge. Vseeno pa velja biti v zgoraj naštetih primerih pri njeni uporabi previden oziroma pridobiti strokovno mnenje.


Starejši članek Novejši članek