Božično-novoletni veganski piškoti

od Katarina A. Čretnik
December 19, 2013
Ni praznikov brez omamnega vonja po piškotih in pecivu. Za marsikoga tudi ni praznikov brez obljube, da "po novem letu pa res začne" - z bolj zdravim prehranjevanjem in načinom življenja, namreč. 
 
Zakaj bi "grešili" s prazničnimi dobrotami, za katere vemo, da nam škodijo, če pa jih lahko spremenimo v zdravju bolj prijazne in v njih uživamo brez slabe vesti? Veliko bomo naredili že s tem, če bomo v receptih zamenjali nekaj sestavin. Običajni beli sladkor zamenjamo s kokosovim sladkorjem, maslo in margarino s kokosovim oljem, belo moko pa s polnozrnato. Namesto jajc uporabimo žličko chia semen, namočenih v vodi, praznično aromo pa dosežemo z začimbami, pridelanimi na ekološki način. Pozimi ne smejo manjkati cimet, muškatni orešček in klinčki.
 
S čim se posladkati med prazniki? Mogoče vas bodo navdušili veganski piškoti. Zanje boste potrebovali:
  • 150 g ajdove mokebožično-novoletni piškoti
  • 100 g kokosovega sladkorja
  • 1 žličko sode bikarbone ali vinskega kamna
  • ščep himalajske soli
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka v prahu
  • 1 žličko vanilije v prahu ali nekaj kapljic vanilijeve esence
  • velika pest grobo zdrobljenih orehov
  • 100 g kokosovega olja v mazavem stanju
  • 60 g temne čokolade
  • 2 žlički mletih chia semen
  • 5 žlic rastlinskega mleka (riževega, ovsenega, pirinega)
  • 1 zrelo banano
Zrelo banano pretlačimo in jo zmešamo skupaj z mlekom in zmletimi chia semeni. Pustimo, da masa stoji nekaj časa in chia semena nabreknejo.
 
Medtem zmešamo suhe sestavine: ajdovo moko, kokosov sladkor, sodo bikarbono, sol in začimbe, nato pa suhi mešanici primešamo kokosovo olje in zmes z banano in chia semeni. Testo mora biti na tej točki vlažno, a ne tekoče. Vanj vmešamo še na koščke narezano čokolado in orehe, po želji pa lahko dodajamo tudi goji jagode, rozine, kakavova zrna, kokosove kosmiče in podobne sestavine.
 
Maso nato z žlico po kupčkih nadevamo na pekač, prekrit s peki papirjem in pri tem pazimo, da je med piškoti nekaj prostora – med peko se bodo namreč malo razlezli. Pečemo jih približno 15 minut na 180 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, so piškoti še krhki, zato jih pustimo na rešetki oz. na pekaču, da se ohladijo in postanejo bolj kompaktni.
 
Pa dober tek in lepe praznike!
 
Pripravila: Eva Žontar

Starejši članek Novejši članek