Čarobni svet aromaterapije 1. del

od Primož Kastelic
November 15, 2009

Sivka je mati eteričnih olj ter jo povezujejo z odnosom do mame. Ima močno materinsko enrgijo. Njena najizrazitejša lastnost je to, da vzpostavlja psihofizično ravnotežje. Ima zelo kompleksno strukturo (preko 500 kemijskih komponent) in široko paleto učinkov. Nekatere od lastnosti so, da deluje kot analgetik, proti krčem, antidepresiv, antimikrobik, antirevmatik, antiseptik, antispazmodik, antitoksin, karminativ, pospešuje delovanje žolčnika, obnavlja kožo, spodbuja nastajanje belih krvnih telesc, dezodorant, diuretik, spodbuja menstruacijo, hipotenziv, insekticid, proti parazitom, sedativ, diaforetik, tonik, uničuje črevesne zajedavce, zdravi rane...

Sivka

Sivka ima različne kemotipe. Kemotip sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi. To pomeni, da lahko imajo različno delovanje. Npr. širokolistna sivka (Lavandula latifolia) ima enake lastnosti kot prava sivka (Lavandula angustifolia), s tem da je učinkovitejša pri zdravljenju težav z dihalnimi potmi. Zaradi tega vedno gledamo latinske napise, da vemo s katerim eteričnim oljem ali hidrolatom delamo.

Za eterična olja ste že verjetno vsi že slišali ali ste brali o njih v knjigah in na internetu. Zelo uporaben aromaterapevtski material so hidrolati! Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Destilacija je najpogostejša metoda pridobivanja eteričnih olj, kot stranski produkt pa dobimo hidrolat.

SivkaNa žalost se o hidrolatih ne ve veliko, ker niso bili raziskani v takšni meri kot eterična olja. Najbolj znani hidrolati so iz vrtnice, sivke in cveta pomaranče. Hidrolati so zelo uporaben terapevtski material. Lahko se dodajo v terapevtske kopeli, vodo za umivanje obraza in so izvrstna vodna faza v izdelavi krem. Izbrani glede na tip kože so hidrolati odlični toniki in že gotovi preparati za vlaženje kože. Če vas zanima aromaterapija ali sama izdelava preparatov, se lahko prijavite na delavnice aromaterapije na aromadelavnice@me.com in si na www.aromadelavnice.si pogledate, katere delavnice bodo na sporedu.

Kaj lahko naredimo iz hidrolata sivke? Kako si lahko z njim pomagamo v vsakdanjem življenju?

Lahko se uporablja kot čistilno sredstvo, saj kožo očisti do globin, je ne izsuši in jo odlično obnavlja. Uporabljate ga lahko vsakodnevno za odstranjevanje ličila in čiščenje obraza. Odlično učinkuje tudi kot pršilo za obraz in vrat. V sezoni centralne kurjave lahko preko dneva osvežite svoj obraz tako, da se poškropite s hidrolatom sivke. Na otroško in dojenčkovo kožo ima pomirjujoč in blag učinek, razredčeni hidrolat sivke bo pomiril od plenic razdraženo dojenčkovo kožo, lahko pa ga uporabite za izdelavo vlažnih robčkov za brisanje. Uporabljajte ga pred in po britju ter depilaciji, saj pomirja razdraženo kožo in deluje antiseptično.

Recept:
Peeling za telo

Melani Kovač, Aromaterapevtka


Starejši članek Novejši članek