Če nečesa ne bi zaužili, zakaj bi to stvar nanesli na kožo?

od Primož Kastelic
March 31, 2010

Zgornje vprašanje se nam pojavi samo od sebe, če vemo, da naša koža absorbira več kot 60% vsega, kar nanjo nanesemo. V našem krvnem obtoku in telesnih tkivih tako konča velika večina škodljivih kemikalij, ki jih nase nanašamo z negovalnimi izdelki. Kožo lahko pravzaprav primerjamo z ogromnimi usti, ki jih s kozmetiko dobesedno hranimo, zato še zdaleč ni vseeno, kakšno hrano izbiramo zanje.

Presna kozmetika

Brez dvoma je najboljša možna izbira presna kozmetika iz ekološko pridelanih sestavin. Njena posebnost je, da med celotnim postopkom pridelave in predelave ni segreta nad 47ºC – tako vse sestavine ostajajo nedotaknjene in takšne, kot nam jih je dala narava. V sebi ohranijo vso življenjsko moč, lepotilno delujoče antioksidante, pomembne encime in zdravilne učinkovine. Nobeden od izdelkov presne kozmetike ni rafiniran, procesiran ali pasteriziran, izdelava pa je ročna in vključuje le mehanske postopke, zaradi česar proizvodnja zahteva dosti manj energije.

Osnovni sestavini sta ponavadi kokosovo olje, kakavovo in/ali karitejevo maslo, ki se med seboj odlično dopolnjujejo in kožo vlažijo, mehčajo in jo varujejo pred škodljivimi vplivi okolja. Glede na namen izdelka so nato dodane še druge sestavine, ki pa so vedno naravne, sveže, ekološke in rastlinskega izvora. Omamen vonj dajejo presni kozmetiki hladno stisnjena eterična olja, ki v nasprotju s sintetičnimi, kože ne dražijo.

S presno kozmetiko se seveda izognemo tudi široki paleti kemikalij, ki jih najdemo v običajni kozmetiki. Umetne arome, konzervansi in stabilizatorji sicer ojačajo okus in podaljšajo rok trajanja, a hkrati puščajo močne posledice na našem zdravju. Fenoksietanol, parabeni in phtalati so le nekatera imena petrokemikalij, ki so znanstveno dokazano povezana z nastankom raka, alergijami, hiperaktivnostjo in oviranjem spolnega razvoja pri odraščajočih moških.

 

Presna kozmetika LIVE NATIVE

Presna kozmetika je na slovenskem tržišču prisotna šele slabo leto (presna kozmetika Raw Gaia), zaenkrat edini ponudnik pa je spletna trgovina PlanetBio. Pred kratkim sta Slovenijo obiskala zakonca Ewbank in osebno predstavila svojo linijo presne kozmetike Live Native. Njuna zgodba spominja na pravljico. Odmaknjena od hrupnega mestnega vsakdana živita v koči na škotskem otoku Skye, skupaj s svojima dvema pasjima prijateljema in se preživljata z – mešanjem krem.

otok Skye, škotska

Vicky, po poklicu homeopatinja, je po prehodu na presno prehrano pred slabimi desetimi leti začela z izdelovanjem lastne domače kozmetike, saj njena koža ni prenesla niti tiste, ki je veljala za najbolj naravno na tržišču. Kmalu sta se skupaj z možem odločila, da poskusita z izdelovanjem v večjih količinah in ponudba njunih izdelkov se je od takrat močno razširila. Iz naravnih, ekološko pridelanih in presnih sestavin rastlinskega izvora dobesedno v domači kuhinji izdelujeta vlažilne kreme, obrazna čistila, tonike, deodorante, obrazne maske in lubrikant.

Live Native izdelki so namenjeni vsem tipom kože, vsem pa je skupno, da se hitro absorbirajo in ne puščajo mastnega občutka na koži, saj ne vsebujejo nobenih nasičenih maščob. Kože ne mastijo, temveč jo čistijo in vlažijo, hkrati pa v njej tvorijo nov kolagen, ki ščiti pred vsakdanjimi zunanjimi vplivi iz okolja. Primerni so tudi za najbolj občutljivo kožo in so prvovrstna hrana za največji organ našega telesa, saj ga preskrbijo z živimi encimi, antioksidanti, fitohranili, esencialnimi maščobnimi kislinam in rastlinskimi fitokemikalijami.

V nobenem od Live Native izdelkov ne boste našli:

  • sestavin živalskega izvora (ali sestavin testiranih na živalih),
  • mineralnih olj,
  • hidrogeniranih olj,
  • barvil,
  • phtalatov, prezervativov, parabenov
  • ali stranskih proizvodov petroleja, alkohola ali umetnih konzervansov.

Vicky in Ian pa poleg najkakovostnejših sestavin v svoje izdelke vlagata še svojo energijo, voljo in harmonijo idiličnega življenja na odmaknjenem otoku. Vse skupaj tvori tako popolno mešanico, da postane začetno dejstvo – koža absorbira več kot 60% vsega, kar nanjo nanesemo – zabavno in več kot dobrodošlo!

Več si lahko preberete na strani: www.livenative.si


Starejši članek Novejši članek