Čemu višja cena ekoloških goji jagod?

od Primož Kastelic
August 17, 2012

Goji jagode

Sladke goji jagode prihajajo iz severnih provinc Kitajske, kjer jih v tradicionalni medicini cenijo že tisočletja. Odkar so postale priljubljene tudi v zahodnem svetu, je povpraševanje po njih strmo narastlo in vztrajno raste še naprej, kar pa seveda pomeni odmik od tradicionalnih postopkov pridobivanja.

Za svoje skromne lokalne potrebe so goji jagode včasih nabirali v divjini, a tako nabrane količine niti približno ne zadostijo potrebam velikega zahodnega trga. Vse goji jagode, ki jih lahko zasledimo v prodaji, prihajajo z velikih nasadov, kjer zasadijo mlade rastline, jih negujejo in pozno poleti obirajo rdeče plodove.

 

Merila pridelovanja ekoloških goji jagod so izredno stroga

Od začetka 21. stoletja je ameriška organizacija FDA (Food and Drug Administration) v uvoženih goji jagodah večkrat zasledila ostanke insekticidov in fungicidov v kritičnih količinah. Pri konvencionalno pridelanih goji jagodah, ki predstavljajo večino pridelka, je dovoljena uporaba preko 300 različnih pesticidov, med njimi tudi zdravju zelo škodljivih snovi, kot je na primer DEET. Ekološka ozaveščenost sodobnega potrošnika je segla tudi do ponudnikov goji jagod in nekatere plantaže teh okusnih zdravilnih plodov so se preusmerile v ekološko pridelovanje.

To v nasprotju s konvencionalno pridelavo omejuje uporabo vseh vrst pesticidov oziroma za zatiranje škodljivcev uporablja manj agresivna in naravi bolj prijazna sredstva. Uporaba pesticidov, prepovedanih po evropskih standardih ekološke pridelave, torej ni dovoljena, njihova prisotnost pa je redno testirana.Goji jagode, ki nosijo ekološki certifikat, podeljen s strani evropske organizacije, so testirane v neodvisnih evropskih laboratorijih, ki potrdijo njihovo neoporečnost. Hkrati so za pridobitev takšnega certifikata obvezna testiranja prsti, pridelave, postopka sušenja in transporta, ki morajo ustrezati evropskim standardom.

Goji jagode

Ekološki nasadi goji jagod so redki

Goji jagod, ki bi omenjenim evropskim standardom ekološke pridelave ustrezale, je na svetu izjemno malo. Ker tudi vsebnost pesticidov v prsti na območju, kjer se nahaja ekološki nasad, ne sme presegati dovoljenih vrednosti, je preusmeritev pridelovalca goji jagod v ekološko kmetovanje dolgotrajna in težavna. Z analizo prsti mora biti dokazano, da se na njegovi zemlji v vsaj zadnjih treh letih niso uporabljali nedovoljeni pesticidi in gnojila, zato je ekoloških nasadov goji jagod trenutno zelo malo.

To seveda prispeva k visoki ceni goji jagod, pridelanih na ta način, saj je njihov pridelek omejen, hkrati pa je donos rastlin zaradi škodljivcev manjši. Prav omejena letina je tudi glavna težava pri dobavi ekoloških goji jagod, pri čemer je potrebno redno spremljanje pridelka in njegov zakup vnaprej.

Postopek sušenja, ki sledi obiranju, ni vezan na sam način pridelave. Večina goji jagod, tako konvencionalno kot ekološko pridelanih, je sušenih strojno v sušilnicah, saj je to najbolj zanesljiv način, da se prepreči kontaminacija izdelka s tujki, kot so kamenje, vejice, listje, ptičji iztrebki in podobno. Prav tako se lahko na ta način regulira stopnja posušenosti, s čimer sta zagotovljena konstantna kakovost in izgled vsake pošiljke. Nove PlanetBIO ekološke goji jagode se med drugim odlikujejo po relativno visoki vlažnosti, kar jim daje svež okus in žvečljivo strukturo.

Kljub dvakrat višji ceni smo se pri PlanetBIO odločili za goji jagode z ekološkim certifikatom, saj smo lahko le tako prepričani, da ponujamo izdelek brez insekticidov, herbicidov in fungicidov ter spodbujamo pridelavo hrane, ki bo bolj prijazna planetu in njegovim prebivalcem.

Eva Žontar, PlanetBIO


Starejši članek Novejši članek