Creative Nature Spirulina se je še bolj izkazala!

od Primož Kastelic
May 15, 2009

Pri Creative Nature smo vedno uporabljali in ponujali le Spirulino izpod (za njeno rast najboljšega) toplega havajskega sonca. V zadnjih letih, ko se je svetovna uporaba zelenega čudesa v prehrani povečala, so jo začeli gojiti v mnogih državah, tudi npr. v Indiji in na Kitajskem. Še vedno pa Havaji ostajajo kraj, kjer so idealna klima in naraven način gojenja pripomogli k temu, da je le v tem predelu sveta Spirulina pridobila »GRAS« status - Generally Recognized as Safe – priznan in nadzorovan status.

Spirulina

Kailuna-Koa na Havajih je eden najbolj sončnih krajev na planetu. Z idealnimi temperaturami za rast alg preko celega leta omogoča, da je gojenje možno 12 mesecev v letu. Večina ostalih alg Spiruline se mora namreč čez leto zapreti za nekaj mesecev, v tropih zaradi previsokih, drugje pa zaradi prenizkih temperatur. Creative Nature farma se nahaja v biološko zavarovanem naravnem okolju in je kot take ne dosežejo vplivi onesnaževanja, pesticidov, industrijskih odplak in herbicidov. »Nasad« Spiruline, ki raste na njej, velja za enega najstarejših, ki je bil gojen brez vmesnih prekinitev.

Biologi opravljajo redne obširne raziskave naše alge in so potrdili prisotnost edinstvenih encimov, ki jih do zdaj niso našli v algah z nobenega drugega gojišča.

 

Obstaja več razlogov za izjemno kakovost havajske Creative Nature Spiruline.

Naši ribniki so napolnjeni s 100% pitno vodo, črpano iz vrtine, v katero priteka voda iz neokrnjenega deževnega pragozda. Tej čisti vodi na farmi dodamo vodo iz globin Tihega oceana po cevi, ki sega 620 km (2000 čevljev; 1 čevelj = 0,31 m) na odprto morje. To je voda, ki je po besedah oceanografov pod površjem že več kot 2500 let, saj globokomorski tokovi vodo v Tihem oceanu prinašajo z zemeljskih polov proti tropom izredno počasi in v plasteh. Črpalne cevi naše farme jo torej dovajajo v bazene z algami, čisto in polno mineralov. Je nezamenljiv vir mešanice kalcija, magnezija in ostalih mineralov v sledovih.

Po naših podatkih je Creative Nature farma edina, ki svojim algam vodo dovaja na tak način in zanjo plačuje. Ostale po svetu navadno uporabljajo rečno vodo, ki je sicer lahko dostopna, a zato ponavadi toliko bolj vprašljiva. Njihova Spirulina zato razumljivo ne more vsrkati in vsebovati tolikšne količine naravnih hranil.

Ko je Spirulina pobrana iz ribnikov, je izjemno pomembno, da se jo še svežo zaščiti pred oksidacijo, ki povzroča izgubo snovi v njej. Najboljša oblika zaščite je sušenje pod primernimi pogoji. Na naših farmah uporabljamo metodo sušenja, v originalu imenovano »Ocean-Chill Drying technique«. Sušenje seveda poteka pri temperaturah, ki v naših algah ohranijo večino encimov in hranil. Tehnika, ki je patentirana in je ne uporablja nobena druga farma, zagotavlja, da naša Spirulina vsebuje veliko več kompleksnih sestavin, kot so beta-karoteni, veliko več pa je tudi vitaminov, mineralov, ostalih hranil in encimov.

A kot da vse to še ni dovolj, so gojitelji na naših farmah še razvili in izpopolnili tehniko gojenja, ki je celo izboljšala vsebnost koristnih snovi v zelenih rastlinicah. Zadnja analiza je pokazala naslednje:

  • 200% povečanje zeaksantina, karotenoida, ključnega za zdrave oči in možgane
  • 200% povečanje količine železa, nujnega za rast
  • 15% povečanje skupne količine karotenoidov, ki kot antioksidanti podpirajo imunski sistem
  • 62% povečanje količine vitamina B12, bistvenega za prozvajanje energije in zdrave krvi.

Spirulina nas je začela preskrbovati že 3,6 bilijonov let nazaj! Bila je prva vršilka fotosinteze in vir kisika, ki je sčasoma omogočil pojav vsega nadaljnega življenja. Danes, 3.6 bilijonov let kasneje, še vedno oskrbuje naša življenja z izjemnimi hranili. Spirulina je res rastlina, vredna svojega imena – superhrana!

Vir: http://www.creative-nature.co.uk/spirulina/spirulina-hawaiian-approx-300-tablets.html

Spirulino lahko naročite/kupite tule >>
 


Starejši članek Novejši članek