Curry - resnice in zmote

od Primož Kastelic
June 01, 2011

Večina nas pozna curry – ali pa vsaj mislimo, da je tako. S tem imenom pri nas poimenujemo mešanico začimb, čeprav v indijski kulinariki kot »curry« poznajo posebno jed iz zelenjave (včasih tudi mesa), začinjeno z ingverjem, čilijem, kumino, koriandrom, kurkumo in garam masalo (še eno mešanico začimb). Poenostavimo in predpostavimo, da je za nas curry mešanica začimb, a dilema še vedno ostane.

Zmote in resnice o curryju

S curry začimbo povezujemo pekočo, pikantno aromo. Ironično prvotni curry, ki se je k nam razširil z indijske podceline, ni bil pekoč. Šele po Kolumbovem odkritju Amerike, ko so se semena čilija s trgovanjem prenesla v Indijo, so čili začeli uporabljati tudi v indijski kuhinji in tamkajšnjem curryju.

Tudi rumeni barvi odtenek, ki ga včasih povezujemo s curryjem, zna biti zavajajoč, saj v vseh mešanicah ni kurkume, ki mu takšno barvo daje.

Pravzaprav je vsako regionalno področje ustvarilo svoj curry – svojo mešanico aromatičnih in (vsaj za nas) eksotičnih začimb. Nekateri zapisi kažejo na to, da je bila podobna mešanica uporabljana že 1700 let pr. n. št. v Mezopotamiji, splošno pa velja, da izvira iz Indije, od koder so jo v Evropo prvi prinesli Angleži. Slednji so curry oboževali. Z mešanicami podobnega okusa naj bi že prej začinjali marsikatero jed, zato ni čudno, da je med vsemi Evropejci v Indiji le njih navdušil do te mere, da so ga začeli uporabljati tudi doma v Angliji. Obstaja celo pesem iz 19. stoletja, naslovljena z »Poem to Curry«, v kateri je curry hvaljen vsepovprek kot resnično kraljevska začimba.

Curry je …

… kot že rečeno, mešanica začimb. Če bi že morali izbrati tiste, brez katerih curryja ni, bi bile to kurkuma, kumina in koriander (pa še to vedno ne drži). Zraven pašejo še ingver, cimet, poper, čili, česen, semena zelene, kardamom, klinčki, gorčična semena, muškatni orešček, janež, posušena čebula, žafran, sezam in celo makova semena. Večkrat sta mu primešana tudi sol in/ali sladkor. Kombinacije so torej resnično neomejene, ena mešanica lahko vsebuje tudi do 35 različnih začimb! Curryji se tako med sabo razlikujejo v pikantnosti, sladkosti, slanosti, pa tudi v barvi in vonju.

Res pa je, da je v 70-ih letih prejšnjega stoletja število indijskih restavracij po svetu začelo naraščati in se je tako pojavilo tudi večje povpraševanje po curryju. Posledica je bila standardizacija te indijske začimbe in večinoma podobna izgled in okus curryja, ki ga lahko pod tem imenom kupimo danes.

Zdravi curry

Tako bogata mešanica nosi v sebi tudi zdravilne lastnosti vseh sestavin, ki jih vsebuje. Kurkuma, ena glavnih sestavin, velja v vzhodnih kulturah za »začimbo življenja«. Deluje kot močan antioksidant in blaži vnetja, čedalje več raziskav jo povezuje tudi z antikarcinogenim delovanjem. Predpostavljajo, da ima pozitivne učinke celo pri Alzheimerjevi bolezni, saj iz možganov odpravlja odvečne proteine, ki naj bi bili vzrok bolezni.

Curry ne glede na sestavo deluje antibakterijsko in spodbuja prebavni ogenj. Pomaga lahko pri izgubi odvečne teže, bistril naj bi tudi misli. V enoletni singapurski raziskavi so z vzorcem 1000 starejših moških prišli do zaključka, da so imeli tisti, ki so jedi redno začinjali s curryjem, boljši spomin in umske sposobnosti.

Uporaba v kuhinji

Curry je odličen v vseh jedeh, ki jim želite vdahniti eksotičen pridih. Zanimivo je, da ga azijski kuharji ne uporabljajo kot mešanico, temveč mešajo začimbe za vsak recept posebej. Ponekod (npr. v tajski kuhinji) ga uporabljajo tudi v obliki paste.

Brez njega seveda ne gre pri pripravi indijskih jedi, preizkusite pa ga lahko tudi v lastnih jedeh, kjer ga prej niste uporabljali. Odlično se poda k rižu, zelenjavi in različnim omakam. Lepo ga dopolni kisli okus limone, dobro se razume tudi s čebulo in česnom. Ker ima curry zelo močno aromo, ga dodajamo postopoma in previdno. Če mešanica že vsebuje sol, ni potrebno dodatno soljenje.

Dodamo ga lahko že takoj na začetku, tako da na kvalitetnem olju prepražimo nekaj curryja v prahu in nato začnemo z dodajanjem ostalih sestavin jedi. Na ta način bo celotna jed prepojena z značilnim okusom in tipično aromo večine indijskih jedi.

Presna curry juha

(vir: thesunnyrawkitchen.blogspot.com)

 • 1/2 avokada
 • manjša kumara
 • 1/2 manjše bučke
 • 1/2 manjše rdeče paprike
 • manjše steblo zelene
 • 1 mlada zelena čebula
 • 1 žlička posušenega peteršilja
 • 1 žlica limoninega soka
 • 3 suhe marelice (namočene v vodi)
 • ½  – ¾ žličke curryja v prahu (po okusu)
 • ščep kajenske paprike
 • sol po okusu
 • 2 skodelici vode (po potrebi več)

Vse sestavine zmešamo v močnem blenderju. Če ga nimamo, bo šlo tudi v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom – v tem primeru naj bodo suhe marelice prej res dobro namočene! S curryjem ne pretiravajmo in ga dodajajmo postopoma, saj hitro prevlada nad drugimi okusi in lahko postane moteč.

Veganska majoneza s curryjem

(vir: www.mojekosvet.com)

 • 3 velike žlice sojine smetane
 • 1 1/2 žlice sveže stisnjene limone
 • 1 čajna žlička gorčičnih semen
 • ščepec soli
 • 1,5 dl olivnega olja
 • 1/2 žličke curryja v prahu

V multipraktiku pri najhitrejši hitrosti zmešamo vse sestavine, razen olja in curryja. Olje dodajamo postopoma, dokler se masa ne strdi in dobi gostote majoneze. Vanjo nato vmešamo curry v prahu. Uporabljamo kot namaz ali pomako.

Curry solatni preliv

Vse sestavine v močnem blenderju zmešamo v gladek preliv, ki ga prelijemo po katerikoli solati in dobro premešamo. Preliva je dovolj za solato, ki nahrani približno 4 lačna usta.

Eva Žontar, PlanetBIO, SvetJeLep


Starejši članek Novejši članek