DOMAČA ČOKOLADA: Več kot čokolada

od Eva Žontar
November 01, 2015

Mmmm, čokolada! Ta sladka razvada nam je postala tako samoumevna, da se le še redko sprašujemo o njeni kakovosti in o tem, iz česa je pravzaprav narejena. Tako kot vse torte niso enako dobre ali (ne)zdrave, tako tudi čokolada ni enaka čokoladi. In tako kot pri vseh ostalih sladicah, je tudi pri čokoladi to odvisno od sestavin, ki jih vsebuje.

Prva čokolada je bila grenka mešanica kakavovih zrn, z vodo, vanilijo in čilijem pomešanih v gost napitek. Azteški vladar Montezuma naj bi na dan popil tudi po 50 skodelic te grenke pijače, današnjim ljubiteljem čokolade pa verjetno ne bi teknila. Šele po prihodu kakava v Evropo smo čokolado začeli oblikovati po svoje – z vedno več sladkorja, mleka in drugih ne tako zdravih dodatkov. Takšna čokolada je bila boljša po okusu, ne pa tudi po učinkovanju in koristih za zdravje. Z intenzivnim gojenjem kakavovca, uporabo pesticidov in ustvarjanjem novih sort z manj aromatičnimi semeni se je močno znižala tudi kakovost kakava, ki se danes uporablja v večini čokolad. Če dodamo še žalostno dejstvo, da se večina kakava v konvencionalnih čokoladah pridela z izkoriščanjem otroške delovne sile, postane povprečna čokolada vse kaj drugega kot nebeška razvada, ki bi bila v zmernih količinah dobra za telo.

Na srečo lahko storimo drugače! Konvencionalnim mlečnim in jedilnim čokoladam iz trgovine se lahko zlahka odpovemo, če poiščemo alternative. Izbirajmo čokolade z ekološkim certifikatom, visokim kakavovim deležom in oznako pravične trgovine. Še bolje – založimo se s kakovostnimi kakavovimi izdelki in si zdravo čokolado naredimo kar sami doma. Hitro in enostavno je!

Kaj potrebujem za domačo čokolado?

Osnovni recept za domačo čokolado

  • 1. korak: Stopimo kakavovo maslo. To najlažje storite tako, da nadrobljene koščke kakavovega masla prestavite v kozico, to pa postavite v posodo z vrelo vodo. Mešajte, dokler se kakavovo maslo ne stopi in postane popolnoma tekoče.

  • 2. korak: Zmešamo vse sestavine v blenderju. Tako gre najlepše, lahko pa sestavine premešate tudi na roke, z metlico za stepanje ali vilico.  Mešajte toliko časa, da se sestavine prepojijo in dobite homogeno maso.

Nasvet: Če imate rajši čokolado z bolj gladko teksturo, kokosov sladkor najprej drobno zmeljite v kavnem mlinčku, da dobite sladkor v prahu.

  • 3. korak: Tekočo čokolado prelijemo v modelček ali modelčke. Super so silikonski modelčki, ki jih lahko najdete v najrazličnejših velikostih in oblikah, gre pa tudi s čisto navadno posodico, ki jo prej obložite s plastično folijo.
  • 4. korak: Če uporabljate dodatke, je zdaj čas, da jih potresete po še tekoči čokoladi v modelčku. Odločite se lahko samo za en dodatek, ali pa uporabite mešanico najrazličnejših. Uporabite svojo domišljijo! Nam so najljubše goji jagode in sladka kakavova zrna z yacon čokolado, ki dodajo čokoladi ravno pravšnjo mero hrustljavosti.

  • 5. korak: Postavite v hladilnik za nekaj ur, nato pa čokolado previdno vzamite iz modelčka – bravo, domača čokolada je gotova! Ja, tako preprosto je to. :)

Starejši članek Novejši članek