FOTOZGODBA: PlanetBIO maca

od Eva Žontar
September 02, 2014

Na PlanetBIO radi potujemo. Seveda, ko pa je na svetu še toliko neraziskanih kotičkov, ki bi jih radi začutili in vtaknili med naše spomine. Še lepše je, če lahko ljubezen do potovanj združimo s svojo navdušenostjo nad najbolj hranljivo hrano na svetu. Vedno jih iščemo – najboljše izdelke, kar jih lahko ponudimo, ob tem pa z našimi dobavitelji sklepamo prijateljstva, zaradi katerih se k njim vedno znova vračamo.

Takole izgledajo divja prostranstva v okolici jezera Junin v perujskih Andih, ki smo jih obiskali spomladi 2012. Junin je edino območje, kjer je bila maca gojena do 80. let prejšnjega stoletja, danes pa jo zaradi velikega povpraševanja pridelujejo tudi drugje v Peruju in celo Boliviji.

Močni vetrovi, ledeno hladne noči in revna prst ne ustrezajo prav veliko rastlinam, maca pa ravno v takšnih razmerah v sebi razvije kar največ hranil. Že tako revno prst, v kateri raste, maca še dodatno izčrpa, zato je pri pridelavi PlanetBIO ekološke mace pomembno kolobarjenje. Po vsaki letini pustijo njivo počivati kar 5 let, da si prst v celoti opomore.

Podjetje, s katerim sodelujemo, združuje lokalno indijansko skupnost, ki pod vodstvom usposobljenega agronoma, specializiranega za ekološko kmetijstvo, z veseljem in ljubeznijo goji našo maco. Pobiranje zrelih gomoljev je družaben dogodek, ki se ga v pisanih oblačilih udeleži cela vas.


PlanetBIO maca je mešanica rdeče, rumene in črne mace, kar močno poveča spekter njenega delovanja. Čeprav se pri nas srečujemo le z njenimi gomolji, pa maca tudi nad zemljo razvije bujno zelenje. Ker je naša maca gojena po načelih permakulture, lahko listi služijo kot zastirka.

Domačini gomolje mace uživajo sveže – njihov okus in tekstura spominjata na redkvico, je povedal najmlajši član PlanetBIO odprave. Uporabljajo jih tudi kuhane in pečene, včasih pa posušene zmeljejo v moko, ki jo dodajajo palačinkam in kruhu.

Gomolji mace so po nabiranju skrbno očiščeni in prebrani, nato pa jih razprostrejo, da se na zraku suši več tednov. Šele ko so gomolji popolnoma suhi, jih zmeljejo v fin prah, ki nato pristane v naših smutijih, sokovih, čokoladi ali drugih presnih receptih. Njen intenziven okus odlično prekrije svež pomarančni sok - kje jo imate pa vi najraje?

Našo maco imamo radi, ker je gojena ekološko, po načelih permakulture in z ljubeznijo, na njo pa nas vežejo tudi krasni spomini na ljudi, ki se z njo ukvarjajo. Na zgornji sliki se Gregor, naš direktor, smeji skupaj s “ta glavnimi”…

…tik preden smo jo mahnili naprej, v džunglo, kjer raste naš ekološki “fair trade” kakav. Se spomnite naše zgodbe iz džungle?


Starejši članek Novejši članek