Glavne sestavine naše LiveNative kozmetike:

od Boštjan Smukavec
August 09, 2010

Live Native 

Kokosovo olje
Kokosovo olje visoke kakovosti, ki se nahaja v vseh izdelkih Live Native, je pridobljeno na biološki družinski plantaži na Sri Lanki. Olje, ki naj bi bilo pri temperaturah nad 24 °C v tekočem agregatnem stanju, je hladno stisnjeno iz mladega mesa sveže obranih kokosovih orehov. Nizka temperatura, vzdrževana pri procesu stiskanja, zagotavlja ohranitev vseh encimov, fitonutrientov, vitamina E in tokotrienolov*, ki tako v naravni in nespremenjeni obliki blagodejno negujejo našo kožo. Deviško kokosovo olje, uporabljeno v izdelkih Live Native, je tako sveže, da ne potrebuje umetnih procesov rafiniranja, beljenja ali dišavljenja – procesov, ki v končnem izdelku pustijo sledove škodljivih kemikalij. Ker je kokosovo olje zelo stabilno in že po naravi odporno proti oksidaciji, ostane sveže več let tudi brez uporabe dodatnih konzervansov.
*Tokotrienoli so antioksidanti iz družine vitamina E. Vitamin E sestavljajo štirje tokotrienoli (alfa, beta, gama, delta), njihovo delovanje pa vključuje varovanje možganskih celic, preventivo pred rakom in zmanjšanje slabega holesterola v krvi.

Aloe vera
Biološka aloe vera, uporabljena v hrani za kožo Live Native, uspeva v prečudoviti pokrajini Andaluziji. Je ročno nabrana, hladno stisnjena v filtrih, narejenih na osnovi oglja, in nepasterizirana, zato v sebi ohrani vse terapevtske učinke preko 200 biološko aktivnih sestavin. Ker aloe vera ni odporna na oksidacijo, je treba ekstrakte njenih listov ohraniti z dodatnimi sestavinami. Live Native je tako dolgo iskala izvlečke rastline z izključno naravnimi konzervansi – brez parabenov. Zato so danes vsi izdelki sestavljeni iz 99,2 % čistega gela aloe vera, ostalih 0,8 % pa sestavljajo vitamin C, biološko eterično olje pomaranče in ksantan*.
* Ksantan gumi ali gumi koruznega sladkorja je rastlinskega izvora in vsebuje visoko molekularno težo naravnih polisaharidov. Kremam doda edistven občutek gladkosti.

Karitejevo maslo
Karitejevo maslo (Butyrospermum Parkii) je pridobljeno iz jedrc sadnih koščic karitejevega drevesa, ki prosto raste v sušnih savanskih predelih centralne in zahodne Afrike. Karitejevo maslo, ki se uporablja v izdelkih Live Native, podpira vrednote in izpolnjuje načela pravične trgovine. Pridobljeno je iz koščic divje obranih sadežev in ročno izstisnjeno po tradicionalni metodi, ki temelji na uporabi hladne vode in sušenju pod 41 °C. Maslo, ki nastane, je obdelano pri minimalnih temperaturah, ni beljeno ali umetno odišavljeno in ne vsebuje ostankov kemikalij, zato so njegovi koristni zdravilni učinki ohranjeni.


Vitamin E
Čeprav tako gel aloe vere kot kokosovo olje vsebujeta vitamin E, je ta tako hranljiv za našo kožo, da smo ga pri Live Native v izdelke dodali še malo. Vitamin E je namreč izredno močan antioksidant. Onemogoča delovanje škodljivih prostih radikalov, ki kot posledica stresa, osiromašene in neprimerne prehrane, onesnaženosti zraka in vode ter prekomernega izpostavljanja soncu, škodujejo pomembnim zdravim maščobam v koži, na vidnem nivoju pa se posledice njihovega delovanja lahko kažejo tudi v prezgodnjem staranju kože in izgubi njene elastičnosti ter v nastanku gub in starostnih peg kot posledice poškodb kolagena.
Rezultati raziskav so pokazali, da lokalna uporaba vitamina E pomaga pri zdravljenju luskavice in nalezljive kožne bolezni erythema, poleg tega pa vidno odpravlja tudi brazgotine, strije, gube in sončne opekline.
Najboljši rezultati so seveda zagotovljeni le z uporabo visoko kakovostnega naravnega vitamina E z uravnovešeno sinergijo njegovih sestavnih delcev tokoferolov. V zdelkih Live Native je uporabljen le najčistejši naravni vitamin E z mešanimi tokoferoli (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol) – prav tak, kot si ga je zamislila narava sama. Pozorni bodite na cenejšo acetatno obliko vitamina E in na sintetični vitamin E (z dl-alfa tokoferoli), ki so v kozmetiki zelo pogosto uporabljajo. Čeprav se obe obliki vsrkata v kožo, pa sta našemu telesu tuja in mu zato ne moreta prinašati nobenih koristi. V najslabšem primeru lahko celo pospešita staranje in onemogočita absorbcijo naravnega, zdravju koristnega vitamina E.
Pri Live Native uporabljamo le naraven vitamin E. Tako ste lahko prepričani, da vaša koža uživa v njegovih močnih zdravilnih, poživljajočih in vlažilnih učinkih skozi cel dan.

Kalijev alum
Kristali kalijevega aluma, ki so uporabljeni v dezodorantih Live Native, se naravno nahajajo v zemeljski skorji. Kopljejo se ročno in niso produkt kemijske sinteze ali stranski proizvod tekstilne industrije. Za izdelavo deodorantov Live Native se uporablja kalijev alum v prahu, ki ga najprej raztopimo v rožni vodi sobne temperature in mu nato dodamo ostale sestavine.
Ob nanašanju na kožo kalijev alum ustvari tanek sloj, ki uničuje bakterije (predvsem vrsti corynebacteria in micrococci), odgovorne za neprijeten vonj, ki je stranski produkt njihovih metabolnih procesov. Kalijev alum ne deluje kot antiperspirant, zato ne maši por in dovoljuje za zdravje potrebno znojenje.
Čeprav je kalijev alum aluminijeva spojina, ga nikakor ne smemo enačiti z aluminijem v običajnih deodorantih.  V čem je torej razlika? Če je v deodorantu uporabljena aluminijeva spojina kot npr. aluminijev klorohidrat, se ta takoj vsrka skozi kožo. Ko je enkrat v telesu, se ionizira in tvori t. i. radikalni aluminij (A+++). Ta prosto potuje skozi celične membrane v jetra, ledvica, možgane, hrustanec in kostni mozeg, kjer se kopiči. Prav to kopičenje aluminija že dolgo skrbi znanstvenike, saj so raziskave dokazale, da lahko vodi v razvoj Alzheimerjeve bolezni in raka dojk.
Molekule kalijevega aluma imajo negativen ionski naboj, zato ne morejo prehajati skozi celične stene v celice in jih organi ne vsrkajo. Zaradi tega je kalijev alum varen za uporabo in v telesu ne povzroča kopičenja aluminija. Aluminij in alum sta torej dve popolnoma različni snovi z različnima kemijskima formulama, različnimi lastnostmi in različnimi učinki.
Naravni deodoranti niso tako močni kot sintetični, a z dodanim kalijev alumom preprečujejo razvoj neprijetnih vonjav, delujejo pa od 6 do 8 ur. Primerni so za vsakodnevno uporabo in v kombinaciji z zdravim prehranjevanjem z ekološko pridelano hrano odpravljajo smrdeče neprijetnosti.


Starejši članek Novejši članek