Konoplja & zdrave maščobe

od Eva Žontar
August 04, 2016

Sodite med tiste, ki se še vedno izogibajo maščobi, ker je škodljiva za naše zdravje? Ali pa ste med vedno glasnejšimi »ljubitelji« maščobe, ki opozarjajo, da je bilo svarjenje pred njo neutemeljeno? Sami smo nekje vmes, ker resnica o maščobah seveda ni črno-bela.

Zaužiti moramo samo dve
Življenje vedno stremi k ravnovesju – tako je tudi v prehrani in z maščobami. Večino maščobnih kislin, ki jih potrebujemo, telo tvori samo, nekatere pa moramo zaužiti s prehrano – to so tako imenovane esencialne maščobne kisline, ki jih v grobem delimo na omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Omega-6 maščobne kisline najdemo v številnih rastlinskih oljih, oreščkih in semenih, omega-3 maščobne kisline pa so bolj redke – rastlinski viri so na primer konopljina semena, lanena semena in chia semena.


Popolno ravnovesje omega-3 in omega-6
Naše telo potrebuje oboje, a je zelo pomembno, v kakšnem razmerju zaužijemo omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Zadnjih namreč zlahka zaužijemo preveč, še posebej če se prehranjujemo z veliko procesirane hrane. Ko je razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin v prehrani porušeno, se v našem telesu pojavijo vnetja in poveča se možnost za razvoj srčno-žilnih obolenj in avtoimunskih bolezni. Konopljina semena vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline v razmerju, ki je ocenjeno kot optimalno za človeško telo – 1:3. Danes je to razmerje v razvitih državah doseglo že celo 1:50! Z uživanjem več omega-3 maščobnih kislin pripomoremo k močnejšemu imunskemu sistemu, zdravi koži, manjši možnost za srčno-žilna obolenja in zmanjšanemu tveganju za razvoj rakavih obolenj.

Izogibajte se nasičenim maščobam
Druga pomembna stvar, na katero moramo biti pozorni pri uživanju maščob, je razlika med nasičenimi in nenasičenimi. Nasičene maščobe se nahajajo predvsem v živilih živalskega izvora, nenasičene pa v rastlinskih živilih. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je razlika med njimi v le nekaj kemijskih vezeh, naredi to za naš organizem ogromno razliko. Nasičene maščobe iz živil živalskega izvora so zdravju škodljive: močno prispevajo k težavam s srcem in ožiljem, poleg tega pa jih naše telo že tako ali tako tvori samo. Nenasičene maščobe, med katere spadajo tudi že omenjene omega-3 in omega-6 maščobne kisline, pa nižajo raven slabega holesterola v krvi in preventivno delujejo proti aterosklerozi, nekaterim vrstam raka, srčno-žilnim obolenjem in celo demenci. Konopljino olje, ki se pridobiva iz konopljinih semen, vsebuje med vsemi olji največ nenasičenih esencialnih maščobnih kislin (80%), sledi mu laneno olje z 72%.

Kaj pa ribe?
Ribe in morski sadeži vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, zato je bilo ribje olje dolgo časa priljubljen prehranski dodatek. Kljub temu ribe zaradi visokih vsebnosti nasičenih maščob in holesterola, ter zaradi pomanjkanja vlaknin, niso najboljša prehranska izbira. Še slabše je, da so morske ribe pogosto preobremenjene z živim srebrom in drugimi težkimi kovinami. Predvsem nosečnicam, pa tudi vsem ostalim, se zato za zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin namesto rib priporoča uživanje konopljinih izdelkov, chia semen in lanenih semen.


Starejši članek Novejši članek