Kratki in okusni zelenjavni recepti

od Boštjan Smukavec
June 12, 2011

Sladice iz samih zdravih sestavin so tu pa tam ne le zaželjene, ampak dejansko tudi zdrave (za telo in duha). Da pa ne bomo objavljali le sladkih receptov – res je sicer, da so najbolj priljubljeni – se danes poigrajmo z zelenjavo.

Za zajtrk ali malico si privoščimo zelenjavni sok iz rdeče pese, korenčka in jabolk. Recept je preprost, zato ga lahko tudi imenujemo preprosto – SOK :)

SOK

 

  • 4 rdeče pese
  • 2 korenčka
  • 4 jabolka

Vse sestavine izsočimo s sokovnikom, najbolje polžastim.

Takšen sok ima mnogo pozitivnih učinkov, seveda predvsem pri rednem uživanju. Boljša krvno sliko, ker rdeča pesa vzpodbuja nastajanje eritrocitov. Ima čistilno učinkovanje in čisti predvsem jetra in prebavne poti. Pomaga lahko pri menstrualnih težavah (v ta namen ga pijemo po 2x ali 3x na dan, kot pravi za pesin sok Walker). Poživlja, ureja prebavo in odpravlja utrujenost.

Za še večje čistilno učinkovanje vmešajmo vanj žlico spiruline v prahu ali pšenične trave v prahu.

Marsikdo se sprašuje, kaj storiti z ostankom, tako imenovano pulpo, ki je ostala od sočenja. V najslabšem primeru naj gre na kompost! A še za to ni nobene potrebe, saj se odlično obnese pri ustvarjanju presnih krekerjev. Pulpo zgornjega soka lahko uporabite v spodnjem receptu za hrustljave krekerje, ki na las spominjajo na odlične Biscru.

»Skoraj Biscru« krekerji
 

  • pulpa, ki je ostala od sočenja SOK-a
  • 1/2 skodelice zlatih lanenih semen
  • 1/2 skodelice ajdovih hrustljavčkov*
  • 1,5 skodelice vode
  • 1/2 žličke himalajske soli

Zlata lanena semena in ajdove hrustljavčke v kavnem mlinčku ali blenderju zmeljemo v prah. Nato jih v posodi z roko dobro premešamo z ostalimi sestavinami, da dobimo mokro testo, ki ne razpada. Če je treba, dodamo še nekaj vode. Maso nato enakomerno razmažemo po pladnju dehidratorja (oz. dveh), zelo na tanko (približno 2 mm). Sušimo na 41ºC čez noč, vmes jih obrnemo okoli, ko so dovolj suhi. Hitreje se bodo sušili, če jih nadrobimo na manjše kose. Ko so popolnoma suhi in zelo hrustljavi, so pripravljeni.

Odlični so nadrobljeni na solate, kot prigrizek sami zase ali kot krekerji za namaze in mini sendvičke (npr. namazani s kokosovim maslom in potreseni z zelišči).

*Ajdove hrustljavčke (so zelo hrustljavi) pripravimo takole: Luščena ajdova zrna (zelene barve, rjava ne kalijo!) namočimo čez noč, nato jo kalimo približno 1-2 dni. Nakaljeno razpostremo po pladnju sušilnika in jo sušimo čez noč (če je res sončno in toplo, jo lahko posušimo tudi čez dan na soncu). Najbolje je na tak način pripraviti večje količine, saj se takšni hrustljavčki zelo dobro ohranijo tudi več mesecev, poleg tega pa jih lahko uporabimo na 100 in 1 način – potresemo jih v solate, uporabimo kot krispi v mleku, jih grizljamo kar tako, ali uporabimo v receptih.

Tekst&foto: Eva Žontar, PlanetBIO, SvetJeLep


Starejši članek Novejši članek