Naravna sladila - boljša od belega sladkorja?

od Eva Žontar
December 03, 2015

Ste sladkosnedi? Mi tudi, in prazničnemu vzdušje se vonj po pecivu in sladki okusi še kako podajo. Čeprav zdaj že dolgo vemo, da je rafinirani beli sladkor zdravju škodljiv, pa se sladkim užitkom zato še ni treba odpovedati. Predlagamo rešitev – naravna sladila!

Kaj so naravna sladila?
Vsa naravna sladila imajo skupno lastnost: zaradi minimalnih procesov predelave so bolj hranljiva in zdrava od rafiniranega sladkorja. Rafinirani (beli, namizni) sladkor je 100 % saharoza in za svojo presnovo "porablja" minerale iz telesa. Ker ne vsebuje nobenih hranil, nas ne nasiti v pravem pomenu besede in si ga vedno želimo še več - pravimo, da je poln praznih kalorij, zato je tudi velik krivec za nabiranje odvečnih kilogramov.

Naravna sladila pa niso bila predelana do te mere in še vedno vsebujejo tudi nekaj mineralov. Telesu ne prinašajo zgolj praznih kalorij, ampak tudi hranila. So pa to zelo različna živila: od yacon sirupa z gosto tekočo teksturo, pa do kokosovega sladkorja, ki je po teksturi enak rjavemu sladkorju. Tudi po okusu so si naravna sladila različna, kar pa je seveda prednost – tako lahko vsak najde svojega najljubšega, ko se z njimi bolje spoznamo, pa tudi natančno vemo, kam se katero najbolj poda.

 

  • Kokosov sladkor je izmed vseh naravnih sladil najbolj podoben običajnemu sladkorju. Po izgledu, teksturi in okusu spominja na rjavi sladkor, pa tudi uporabljamo ga enako. Pohvali se lahko z nizkim glikemičnim indeksom (okrog 35) in visoko vsebnostjo mineralov. Čeprav se pridobiva iz sladkih sokov kokosovih socvetij, nima prav nobenega okusa po kokosu, zato je vsestransko uporaben in ga lahko uporabljam povsod, kjer bi uporabili običajni sladkor.
  • Yacon sirup je temno rjav sirup, pridobljen iz podzemnih gomoljev južnoameriške rastline yacon. Njegova posebnost je visoka vsebnost inulina, sestavljenega ogljikovega hidrata, ki skozi naša prebavila prehaja nedotaknjen in zato ne povzroča porasta sladkorja v krvi. Inulin deluje kot prebiotik – v debelem črevesju služi kot hrana probiotičnim bakterijam, zato krepi in ohranja zdravje črevesne flore. Po okusu spominja yacon sirup na karamelo, najboljši pa je za slajenje toplih napitkov in presnih sladic.
  • Javorjev sirup ima karamelno aromo in ga odlikuje visoka vsebnost mineralov. Odlično se ujame s kakavom in vsem čokoladnim.
  • Agavin sirup je med vsemi naravnimi sladili najbolj nevtralnega okusa in ima nizek glikemični indeks. Uporablja se v receptih za biskvite, piškote, čokolade, sladolede in druge sladice.
  • Suho sadje je najbolj zdravo naravno sladilo, saj edino ohrani čisto vsa hranila in vlaknine. To pomeni, da se sladkor iz njega v krvi absorbira najbolj počasi in enakomerno. Suho sadje lahko uporabimo za slajenje v presnih kroglicah, energijskih ploščicah in smutijih. Skupaj z vodo ga lahko v zmogljivem blenderju spremenimo tudi v pasto, ki jo nato uporabljamo v najrazličnejših receptih. Najbolj poznana in nevtralna je datljev pasta iz datljev, lahko pa takšno naravno sladilo pripravimo tudi iz suhih marelic, fig, rozin ali drugega suhega sadja.
  • Druga naravna sladila: stevia, datljev sirup, kokosov nektar, posušeni sok sladkornega trsa, surovi trsni sladkor, med,...

Čeprav so naravna sladila neprimerno bolj zdrava od rafiniranega sladkorja, pa ne smemo nikdar pozabiti, da so še vedno sladila. Da so tako sladka, kot so, je vedno potrebna določena stopnja predelave, v kateri se osnovemu živilu odvzame del hranil in vlaknin. Vsa sladila, tudi naravna, zato uživajmo zmerno in občasno – na primer v zdravih prazničnih sladicah, ki smo jih zbrali v prispevku na našem blogu.

 


Starejši članek Novejši članek