POZOR: ETIČNO SPORNO kokosovo olje

od Eva Žontar
April 26, 2016
V zadnjem času se več govori o izkoriščanju opic za nabiranje kokosov, ki se nato uporabljajo za pridelavo prehranskih izdelkov iz kokosa. Ker smo pri PlanetBIO zavezani visokim etičnim standardom, takšne prakse NE podpiramo in se vedno prepričamo, da si z dobavitelji delimo enake vrednote.
 
Opice so visoko socialna bitja s specifičnimi potrebami po gibanju, druženju in drugih vedenjskih vzorcih. Živali, namenjene obiranju kokosovih plodov, celo življenje preživijo na verigi in zaradi izolacije od ostalih pripadnikov iste vrste trpijo hude psihične težave. Pogosto jih še kot mladičke vzamejo od mamic (čeprav v naravi z njimi preživijo več let), izpostavljene so dolgim stresnim transportom, med treningom pa nasilju in fizičnim zlorabam. Zaradi neprimerne prehrane so takšne opice pogosto podhranjene in velikokrat poginejo od stresa ali bolezni. (Priporočamo ogled tega posnetka o izkoriščanju opic na Tajskem.)
 

Pri PlanetBIO na nikakršen način ne podpiramo takšnega krutega ravnanja z živimi bitji, zato smo se še posebej posvetili izvoru in pridobivanju PlanetBIO kokosovega olja. Radi bi poudarili, da je iz omenjenega vidika sporna predvsem kokosova voda, takšna praksa pa je v uporabi predvsem na Tajskem.  PlanetBIO ekološko kokosovo olje prihaja s Šrilanke, kokose pa obirajo pošteno plačani delavci po načelih fair trade trgovine.
 
Izjava našega dobavitelja s Šrilanke:

"Thank you very much for the concern and this is certainly shocking news. Please note that we don't have monkey much in our country and they in only the upper part of the country in the jungle. We use Labour force to harvest the coconut. If you have any chance to visit Sri Lanka, I will be able to show everything how we do the operation."

Starejši članek Novejši članek