RAZVAJAJMO SE S KAKAVOVIM MASLOM

od Eva Žontar
June 12, 2014

Kakavovo maslo lahko naše telo neguje od zunaj, ali pa nas okusno razvaja od znotraj. Koži je še posebej všeč v kombinaciji z dišečimi eteričnimi olji, brbončicam pa najbolj prija v slastnem duetu s kakavom v prahu. Ste ga že preizkusili? S tremi osnovnimi koraki je njegova uporaba enostavna, ne glede na to, ali boste iz njega pripravili negovalno ploščico za telo ali poletni sladoled:

1. korak: Kakavovo maslo stopite v vodni kopeli.
2. korak: Tekoče kakavovo maslo vlijte v modelček ali uporabite v receptu.
3. korak: Izdelek postavite v hladilnik, da se kakavovo maslo strdi.

Prvo srečanje
Ste vedeli, da se kakavovo maslo topi ob stiku s telesom? Seveda, saj se začne topiti pri temperaturah, višjih od 34°C. Ko bomo kakavovo maslo kupili, se bo nahajalo v obliki trdnih kosov svetle barve, večina receptov s kakavovim maslom (pa naj gre za masažno ploščico ali čokoladni smuti) pa zahteva uporabo v njegovi stopljeni, tekoči obliki.

Kako stopiti kakavovo maslo? Na srečo ne bi moglo biti bolj enostavno: v večji posodi zavremo vodo, nato pa vanjo postavimo manjšo posodico s kakavovim maslom. Kosi kakavovega masla se bodo začeli topiti, mi pa jim pri tem pomagamo z vztrajnim mešanjem. PlanetBIO vam je ta korak olajšal – naše kakavovo maslo namreč že pred pakiranjem nadrobimo v majhne tanke koščke, ki se topijo hitreje in bolj enakomerno.

Še ena možnost: posodico s kakavovim maslom postavimo v dehidrator in temperaturo nastavimo na približno 40°C. Počakamo kakšno uro in uživamo v omamni aromi čokolade, ki se bo širila po prostoru. Tako, prvi korak je narejen, stopili smo kakavovo maslo.

Razvajanje kože
Kakavovo maslo je pogosta sestavina negovalnih izdelkov, saj jim ob stiku s kožo daje mazljivost. Njegovo lastnost, da se ob stiku s kožo začne topiti, lahko uporabimo tudi sami. Iz njega lahko enostavno izdelamo masažno ploščico, s katero kožo negujemo po kopeli ali po sončenju – takrat se bo namreč kakavovo maslo najlepše topilo in absorbiralo v kožo. Stopljeno kakavovo maslo vlijemo v silikonski modelček, ga postavimo v hladilnik in počakamo, da se strdi.

Za še bolj dišeče in učinkovito razvajanje lahko poskusimo z eteričnimi olji, ki jih vmešamo v tekoče kakavovo maslo. Vam je všeč vonj sivke? Potem vas bo razveselilo dejstvo, da njeno eterično olje tudi čudovito obnavlja kožo, blaži opekline in neguje manjše praske. Bolj diši jasmin? Tudi njegovo eterično olje blaži sončne opekline, primerno pa je predvsem za suho in občutljivo kožo. Tu sta še smilj in bosvelija s svojimi regenerativnimi lastnostmi, izberete pa lahko seveda karkoli. Ne pozabite le, da so eterična olja močno koncentrirana in se lahko bolj občutljivi posamezniki nanje odzovejo s kožnimi reakcijami. Začnite torej z dodajanjem manjših količin in končni izdelek najprej vedno preizkusite na zelo majhnem delu kože. Nekatera eterična olja so tudi fototoksična, zato jih kakavovemu maslu ne dodajamo, če ga bomo na kožo nanašali pred sončenjem. Takšna so na primer eterična olja citrusov, bergamota in angelike.
Razvajanje brbončic

Če je kakavovo maslo za nego kože priljubljeno predvsem poleti, ko spodbuja porjavitev in delno varuje pred sončnimi žarki, pa ga v kuhinji uporabljamo preko celega leta. Brez njega ni prave čokolade in čokoladnih sladic, božansko aromo pa posodi tudi smutijem, sladkim namazom, vaniljevim prelivom, sladoledom, pudingom, piškotom, biskvitom in drugim slastnim priboljškom.

V receptih uporabljamo tekoče kakavovo maslo, tudi če to ni posebej poudarjeno. V stopljeni obliki ga bomo namreč zlahka zamešali v testo, puding, preliv ali drugo sladko mešanico, na hladnem pa se bo masa prav zaradi kakavovega masla zgostila in strdila.


Starejši članek Novejši članek