RECEPT: Osnovno konopljino mleko

od Eva Žontar
March 27, 2015

Vse več ljudi opaža, da jim navadno kravje mleko povzroča težave. Človek namreč z leti proizvaja vse manj laktaze, encima za razgradnjo mlečnega sladkorja (laktoze), zato lahko pride do napenjanja, vetrov, bolečin v trebuhu in drugačnih prebavnih težav. Poleg tega vsebuje kravje mleko veliko nasičenih maščob, ki so glavni vzrok za boleznisrca in ožilja, kazein (glavno beljakovino v kravjem mleku) pa najnovejše raziskave povezujejo tudi s tveganjem za pojav raka. Nenazadnje, mlečna industrija je izjemno kruta do živali, za povrh pa nima kravje mleko niti tako zelo dobrega okusa - potrebujemo še kak razlog, da ga nadomestimo z nečim bolj zdravim, prijaznim in okusnim? 

Konopljino mleko! To je popolnoma druga zgodba - bogato je z zdravju prijaznimi nenasičenimi maščobami, med katerimi najdemo esencialne omega-3 in omega-6 maščobne kisline v optimalnem razmerju. Ne vsebuje holesterola, je lahko prebavljivo in bogato z vsemi esencialnimi aminokislinami. Vsebuje tudi veliko mineralov in je prijetnega oreščkastega okusa.

OSNOVNI RECEPT ZA KONOPLJINO MLEKO

Vse sestavine zmešamo v blenderju do gladkega (mešamo kakšno minuto). Po želji mleko precedimo skozi gazo ali cedilo (za še bolj gladko teksturo), in ga hranimo v hladilniku do 3 dni. Pred uporabo ga vsakič malce pretresemo.

Kje uporabljamo konopljino mleko? Povsod, kjer bi uporabili kravjega! Privoščimo si kozarec kar tako, ali pa z njim prelijemo kosmiče, ga prilijemo jutranji kavi, uporabimo za pripravo pudingov, palačink, peciv, smutijev in drugih receptov. Potrebujete idejo? Pobrskajte po našem blogu!


Starejši članek Novejši članek