Recepti s CHIA SEMENI

od Eva Žontar
February 19, 2016

O tem, kako uporabiti chia semena, smo na našem blogu že pisali. Ker so prijetno nevtralnega okusa, so resnično vsestranska za uporabo. Si že delate chia puding? Chia semena so božanska že samo namočena v okusno rastlinsko mleko ali zamešana v zeleni smuti. Njihova posebna prednost pa je, da jih lahko uporabimo kot odličen nadomestek jajc pri peki, kjer delujejo kot vezivo in vlažilno sredstvo. Rahle veganske palačinke, domač kruh, ki ostane svež še dolgo časa, slastni piškotki za alergike,... Ja, za vse to lahko uporabimo chia semena!

Zakaj uživati PlanetBIO chia semena? Za tiste, ki še ne poznate njihove bogate hranilne vrednosti: chia semena so eden najboljših rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa izboljšajo prebavo in spodbujajo občutek sitosti. Vsebujejo tudi veliko kalcija in beljakovin.

Pripravili smo vam tri preizkušene recepte brez jajc, mleka in rafiniranega sladkorja, v katerih lahko chia semena uporabimo na okusen in zdrav način.

***

Recept 1: Veganske palačinke

Mandljevo mleko in vodo v večji skledi zmešamo s chia semeni in pustimo stati 5-10 minut. Po tem času dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko maso za palačinke. Segrejemo kakovostno ponev in jo po potrebi naoljimo z nekaj kapljicami kokosovega olja. Na segreti ponvi spečemo palačinke.

Ideja za namaz: marelična marmelada + PlanetBIO kakavova zrna z yacon čokolado

 

 ***

 

Recept 2: Vanilijevi piškoti brez jajc

Najprej v kavnem mlinčku zmeljemo chia semena in prah zmešamo z vodo. Pustimo stati vsaj 10 minut. V tem času v večji skledi zmešamo obe moki, kokosov sladkor in vanilijo. Na koncu dodamo kokosovo olje in chia mešanico ter dobro premešamo. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovem sladkorju. Polagamo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko, in vsako kroglico rahlo sploščimo z vilico. Pečemo na 180°C 15-20 minut.

 

***

Recept 3: Nasitna kašica za zajtrk

V blenderju ali multipraktiku zmešamo kokosovo moko in vodo, da dobimo kremasto "mleko". Dodamo ovsene kosmiče in chia semena ter še enkrat na hitro premešamo. Po želji ji lahko primešamo še PlanetBIO kokosov sladkor, čeprav je kašica prijetno sladka že sama po sebi.

Kašico nadevamo v poljubne skodelice in jo potresemo z goji jagodami, sladkimi kakavovimi zrni in oreščki po želji. Pojemo jo takoj, ali pa jo čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi.


Starejši članek Novejši članek