Recepti za ZDRAVE DOMAČE SLADOLEDE

od Eva Žontar
July 26, 2016

Kaj je narobe z običajnim sladoledom? Večina kupljenih sladoledov iz trgovine vsebuje ogromne količine rafiniranega belega sladkorja, ki ne vsebuje nobenih hranil, a veliko kalorij. V kombinaciji z mlečno maščobo je še bolj zdravju škodljiv, še bolj zaskrbljujoči pa so različni aditivi, katerih izvor na embalaži pogosto sploh ni naveden. Tudi če je sladoled sveže pripravljen brez konzervansov, je zaradi vsebnosti mlečnih izdelkov neprimeren za alergike in tiste, ki jih mleko povzroča prebavne težave.

Naši sladoledi po spodnjih receptih so drugačni - ne vsebujejo niti mleka niti rafiniranega sladkorja, ampak izključno zdrave rastlinske sestavine, zato si jih lahko privošči vsak in brez slabe vesti. Ker so pripravljeni z naravnimi sladili in brez živalskih maščob, vsebujejo tudi manj kalorij (in hkrati več hranil), zato ni treba, da so rezervirani samo za posebne občasne priložnosti. Privoščite si jih!

Recept 1: ČOKOLADNE LUČKE

Olupljene banane zamrznemo. Pred uporabo jih pustimo na sobni temperaturi nekaj minutk. Medtem zmešamo mandljevo mleko s kakavom, kakavovim maslom in vanilijo. Po želji dodamo še žlico kokosovega sladkorja za bolj sladek, karamelni okus.

Banane nato narežemo na manjše koščke in jih v kuhinjskem mešalniku ali zmogljivem blenderju zmešamo v kremo. Med mešanjem masi dodamo pripravljeno čokoladno mešanico. Ko je sladoled narejen, z njim napolnimo modelčke za sladoledne lučke in jih postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur, da se sladoled strdi.
 

***Recept 2: KREMNI SLADOLED Z MALINAMI

  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 1 skodelica indijskih oreščkov, namočenih za dve uri
  • 2 žlici PlanetBIO lucume v prahu
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 2 žlici tekočega PlanetBIO kokosovega olja
  • ½ čajne žličke vanilije v prahu
  • 1 skodelico svežih ali zamrznjenih malin

Indijske oreščke odcedimo in jih z ostalimi sestavinami, razen malin, zmiksamo v mešalniku do gladkega. Maso prelijemo v aparat za pripravo sladoleda in nadaljujemo po navodilih proizvajalca, ali v primerno posodico in postavimo v zamrzovalnik. Vmes ga nekajkrat premešamo. Ko sladoled dobi primerno gosto in kremasto teksturo, vmešamo še maline in postrežemo.
 

***

Recept 3: SADNI SLADOLED Z GOJI JAGODAMI

V blenderju ali multipraktiku zmešamo poljubno sezonsko sadje (uporabimo lahko tudi mešanico različnih vrst sadja) skupaj z yacon sirupom in lucumo v prahu, da dobimo gladko sadno kašico. Dodamo zamrznjene banane, narezane na manjše koščke, in mešamo do teksture sladoleda. Postrežemo v skodelici in potresemo z goji jagodami.


Starejši članek Novejši članek