Sladko-slano-kislo-grenko-pekoča šisandra

od Katarina A. Čretnik
September 11, 2013
prostrano polje šisandreMed potepanjem po Kitajski sta Nina in Gregor z družino poleg prostranih puščavskih polj goji jagod obiskala tudi polja, kjer raste na Kitajskem zelo cenjena rastlina šisandra oz. schisandra. Z dobavitelji sta se potepala po provinci Jilin, eni od treh provinc, ki spadajo v območje, na Zahodu mogoče bolj poznanem kot Mandžurija.
 
PlanetBIO: Goji jagode ste obiskali v provincah Ningxia in Qinghai, kam pa ste morali, da ste si ogledali nasade šisandre.

šisandra

Nina: Najkakovostnejša šisandra raste na kitajskem severovzhodu, v provinci Jilin. Šisandra raste v rodovitni zemlji , ki se je v času našega obiska prebujala iz dolge zime. v Jilinu imajo celinsko podnebje, kar pomeni, da so zime dolge, mrzle in zasnežene, poletja pa so kratka in vroča. Ta provinca slovi tudi po zelo močnem turizmu. Kitajci radi smučajo na njenih gorskih smučiščih ali pa obiskujejo kulturne znamenitosti.
 
PlanetBIO: Ste obiskali tudi predelovalni obrat, kjer šisandro pripravljajo za izvoz?
Nina: Smo. Podjetje, ki poleg šisandre goji še druga kitajska zelišča, je sicer najbolj poznano po zelo kakovostnem ginsengu. Predelovalni obrat s pisarnami je v glavnem mestu province Jilin, Changchunu. Polja, na katerih rastejo rastline pa se nahajajo približno 150 km ven iz mesta.
 
mletje jagod šisandrePlanetBIO: Ko sva se pogovarjali o vašem potovanju, si povedala, da so vam gostitelji povedali, da je hrana, pridelana v provinci Jilin, na splošno zelo cenjena in spada med najkakovostnejša živila na Kitajskem.
Nina: Ja, Kitajci so nam povedali, da celotno področje severne oz. severovzhodne in osrednje Kitajske slovi po najkakovostnejši prehrani. Tam so zelo dobri pogoji za ekološko pridelavo hrane. Povem lahko tudi, da je bil pridelovalni obrat, ki smo ga obiskali, zelo urejen.
 
PlanetBIO: Nina, mi lahko poveš kaj več o sami šisandri.
Nina: Šisandra se tradicionalno uporablja v kitajski medicini. Kot zelišče naj bi zelo dobro delovala na ledvice, pljuča in kri. Sama rastlina raste podobno kot trta, njene rdeče jagode pa so zraščene v grozd.
Ko jagode oberejo, jih posušijo na prostem. Med sušenjem jih pokrijejo s platnom, da niso izpostavljene močnemu soncu. Suhe jagode nato zmeljejo. Ker so zelo trde in polne olja, jih je težko mleti. Med mletjem pa se ustvarja močan hrup.
Ko šisandro zmeljejo, je praktično pripravljena za prodajo.
 
sušenje šisandrePlanetBIO: Ali Kitajci šisandro uživajo na enak način, kot mi?
Nina: Naše dobavitelje smo vprašali, če sami uživajo šisandro. Povedali so nam, da jo uživajo predvsem kot cele jagode v čajih in raznih zdravilnih mešanicah, ki jim jih predpišejo kitajski zdravniki.
 
PlanetBIO: Vas je pri PlanetBIO dobaviteljih šisandre kaj še posebej navdušilo?
Nina: Seveda so bili tudi oni, tako kot dobavitelji goji jagod, zelo prijazni. Pogostili so nas z odlično hrano, ki jo je pripravil njihov kuhar. Mene pa je še posebej navdušil ekološki vrt, ki ga imajo na dvorišču podjetja. V njem pridelujejo hrano za potrebe podjetja. Njihov kuhar gre samo na vrt in okusno kosilo je skuhano ena, dva, tri (smeh).
 
PlanetBIO: Hm, to pa je privilegij. Nina, hvala za pogovor.
 
Spraševala je: Katarina Alič Čretnik
Fotografije: Osebni arhiv Nine in Gregorja

Starejši članek Novejši članek