Spomladanska recepta za popestritev jedilnika

od Primož Kastelic
May 03, 2012

Pomlad nam nudi že mnogo užitnih, prijetnih in okusnih rastlin, ki nam popestrijo naše jedilnike, še posebej po dolgi in mrzli zimi :) Jedi pa lahko poleg zelenega obogatimo še z raznimi dobrotami, kot so npr. Chia semena.

Divji pesto regrat čemaž motovilec chia semena

Chia semena so tista semena, o katerih je bilo povedano že toliko dobrega. So bogat vir proteinov, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in mineralov kalija, kalcija in železa. Namočena urejajo prebavo, hidrirajo telo, spodbujajo regeneracijo mišičnih tkiv po športni aktivnosti, pomagajo pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu in dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Z njimi lahko tudi uspešno nadomestimo jajca pri peki ali pa jih uporabimo pri peki brezglutenskega kruha.

Že, že, a kako jih uporabiti? Mnogi ne vedo, kam in kako z njimi, zato spodaj ponujamo nekaj nasvetov in preizkušenih receptov. Preberite na tej strani >>

Divji pesto:

V kuhinjskem mešalniku zmeljemo vse sestavine do želene strukture. Pesto lahko hranite v hladilniku do enega tedna, okusen pa je na svežih solatah, rezancih iz bučk ali takih običajnih, kot namaz ali pomaka za svežo zelenjavo. Na fotografiji je skupaj s sezonsko divjo solato iz regrata, regačice in motovilca.

Dober tek!


Starejši članek Novejši članek