Športnikov blog: PSIHOLOŠKI TRENING

od Eva Žontar
January 07, 2016

Piše: Karla Oblak | 7. 1. 2016

Priprave za novo sezono se niso niti dobro začele, ko me je kot spomladanski sneg presenetila  gospa “težava ne bodi je treba”. V zadnjem mesecu sem več tekla in plavala, saj je sedaj več časa, ki ga lahko triatlonci izkoristimo za piljenju tehnike, popravljanje napak, izboljševanje malenkosti, ki pripomorejo k boljšemu rezultatu. Vesela sem bila, da lahko tečem in me nič ne boli. A kaj, ko ni trajalo dovolj dolgo.

Na enem izmed fartlekov sem začutila bolečino v stopalu, a se nisem ustavila … kot ponavadi sem si rekla, saj bo minilo. A še ni minilo, boli, pa ne vem, kaj je, tudi terapevt ne ve … čakam zdravniško mnenje. In kot da ni dovolj, me je dan pred novim letom obiskala še bolezen “brez imena”, kjer zdravniki niso vedeli povedati, kaj mi je. Začutila sem slabost in čez nekaj ur sem bila pečena, bruhanje in izguba zavesti, večkrat. Hudiča, na urgenco bo treba. In rezultati, nič. Prespala sem cel silvestrski dan in še pol naslednjega. In sedaj sem kot nova.

Takšni dogodki so psihološko izjemno naporni, saj je želja biti zdrav in trenirati velika. Težko se sprijaznim, da moram ležati in počivati. A očitno se je nabralo vsega preveč in je balonček popustil. Včasih si želim, da bi lahko delala na 100+ %, a to očitno ne gre. Športniki rekreativci, ki si želimo ekstremnih podvigov, moramo biti skorajda umetniki razporejanja časa, usklajevanje vseh obveznosti in izvedb treningov. Še zdaleč ni lahko.

Vendar je včasih potrebno pustiti več svobode umu in telesu, ter se prepustiti toku življenja. Sama tega še ne znam dobro, saj sem ujeta v okvir plana treningov, službe, obveznosti in vem, da bo, ko se bom znala brez slabe vesti odpovedati kakšni obveznosti ali treningu, napredek na vseh področjih večji. A tudi tu je potreben trening. Korak za korakom se ga lotevam; verjamem, da je psihološki trening težji kot marsikateri klanec.

O KARLI: Karla Oblak je v svet triatlona vstopila pred približno šestimi leti - kar tako, iz radovednosti, a jo je ta naporni šport povsem prevzel. Od takrat niza uspehe na različnih triatlonskih tekmovanjih v tujini, predvsem pa uživa v vseh preizkušnjah, kjer mora premagati sebe in svoj um. Brez optimalne prehranske podpore kakovostni treningi in tako izjemni fizični naporni niso mogoči, pri čemer Karli na pomoč priskočijo ekološki izdelki PlanetBIO.

Leto 2016 je prineslo Karli nov izziv: 3,8 km plavanja, 186 km kolesarjenja in 44 km teka - eXtreme triatlon Avstrija. Karla se ga bo udeležila 25. junija 2016, pri podvigu pa ji bo ob strani stal PlanetBIO. Spremljajte jo na PlanetBIO blogu in na http://karlaoblak.com.


Starejši članek Novejši članek