Umik / odpoklic mareličnih jedrc

od Primož Kastelic
March 02, 2012

Ljubljana, 1. 3. 2012 – Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, obvešča vse potrošnike, da je proizvajalec Planet BIO, d.o.o., iz Drulovke pri Kranju, izvedel umik / odpoklic živila BIO 100 % marelična jedrca iz Turčije. Živilo se umika iz prometa zaradi obvestila dobavitelja mareličnih jedrc, da je bila pri uradnem nadzoru v Nemčiji v živilu ugotovljena presežena vsebnost aflatoksinov.

Vir: http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/943/6922/0661571d8b/

Proizvajalec poziva potrošnike, da blago z navedenim rokom uporabe vrnejo na mesto nakupa in ga ne zaužijejo.

 

  • izdelek: Marelična jedrca, 200 g, BIO;
  • proizvajalec: Planet BIO, d.o.o., Drulovka 55, Kranj;
  • rok uporabe: 30. 8. 2012;
  • lot - serija: 2937.2
 

Na PlanetBIO pa dodajamo, da bodo vsi kupci mareličnih jedrc preko spletne strani www.planetbio.si od 1.10.2011 do 1.3.2012 obveščeni in imeli možnost dobiti vrednost mareličnih jedrc nazaj, uporabiti isti znesek pri naslednjem nakupu ali dobiti nadomesten izdelek v isti vrednosti. Nastale stroške (poštnine, dobropisi, nadomestni izdelek) krije PlanetBIO.

Za vsa nadaljna vprašanja, pojasnila in urejanje situacije lahko pišete na info@planetbio.si

 

Aflatoksini so naravno prisotni mikotoksini, ki jih proizvajajo glive iz rodu aspergilov (Aspergillus), med katerimi sta najbolj problematični vrsti Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus, so v naravnem okolju pogosti in razširjeni (so torej ubikvitarni organizmi). Naravni habitat teh gliv so zemlja, vegetacija v procesu gnitja, seno in žito v procesu mikrobiološkega razkroja, kolonizirajo pa vse tipe organskih snovi, če so razmere ugodne; tako lahko kolonizirajo in kontaminirajo žito pred žetvijo ali med skladiščenjem.

Pogosto prizadeti pridelki oz. kulturne rastline so žita (koruza, sirek, proso, riž, pšenica), arašidi, soja, sončnica, bombaž, začimbe (poper, koriander, kurkumo, ingver) in drevesa (mandljevec, pistacija, oreh ter kokos).

 

Vir: Wikipedia


Starejši članek Novejši članek