Vsestranska konoplja

od Katarina A. Čretnik
October 07, 2013

industrijska konoplja PlanetBIOAvtorica: Eva Žontar

 
Predstavljajte si popolno živilo: za svojo rast ne potrebuje veliko prostora, niti obilja sonca in toplote, bujno uspeva  brez uporabe pesticidov in gnojil, škodljivcev ne pozna, s svojo bogato hranilno vrednostjo, kakovostnimi beljakovinami in optimalnim razmerjem omega maščobnih kislin je idealna hrana za ljudi in živali. Uporabna je tudi za oblačila, obutev, izdelke iz papirja, vrvi, gorivo in zeleno gnojenje, ne razočara niti v zdravilstvu.
 

Po krivici obtožena

Ne gre za namišljeno rastlino, temveč za žalostno zgodbo o vsestransko koristni konoplji, ki se je v omenjenih oblikah po vsem svetu uporabljala vse do njene prepovedi po drugi svetovni vojni. Cannabis sativa, navadna konoplja, se danes počasi otresa krivičnega prizvoka škodljive opojnosti, ki si ga je prislužila z vsebnostjo kanabinoidov, med njimi psihoaktivnega THC-ja. V resnici ga navadna konoplja vsebuje le okoli 0,3 %, z njim bogatejše (med 2 in 20 %) so le hibridne sorte, namenjene pridobivanju marihuane in hašiša. 
 

Zgodovina konoplje

semena industrijske konopljeKonoplja velja za eno najstarejših udomačenih rastlin, saj naj bi jo različne civilizacije gojile že pred 12.000 leti. Arheološki in pisni dokazi o gojenju in uporabi konoplje prihajajo iz Mezopotamije, starega Egipta in antične Grčije, Kitajske, Tajvana, Japonske, centralne in vzhodne Evrope. Ocenjujejo, da je bilo kar 90% vsega papirja, uporabljenega do leta 1883 narejenega iz vlaken konoplje, podobno velja za vrvi, sukance in ladijska  jadra. Olje iz njenih semen je še v začetku prejšnjega stoletja predstavljalo glavno sestavino lakov in loščil, uporabljali pa so jo tudi za izdelavo goriva iz biomase. Še nedolgo nazaj je konoplji pripadala zaplata zemlje tudi na mnogih slovenskih kmetijah, kjer so s pridom uporabljali predvsem njena vlakna, zemljo na pobočjih pa je varovala tudi pred plazovi in erozijo. 
 
Po drugi svetovni vojni sta gojenje in uporaba konoplje nepričakovano postala prepovedana. S tem niso bile ilegalizirane le opojne sorte konoplje, namenjene kajenju, temveč tudi industrijske sorte, ki so na planetu prijazen način do tistega trenutka ponujale več kot 25.000 izdelkov, kontroverznega THC-ja pa praktično ne vsebujejo.
 

Konoplja v prehrani

setev industrijske konoplje PlanetBIODanes se načrtno pozabljena konoplja vrača. Ne le v tekstilni, papirni in gradbeni industriji, zanimanje zanjo raste tudi na področju prehranskih izdelkov. Konopljina semena se ponašajo z bogato hranilno vrednostjo. 33 % skupne mase zavzemajo beljakovine, ki vsebujejo vseh 20 aminokislin, od tega 9 esencialnih, ki jih naše telo ne proizvaja samo. 44 % predstavljajo zdrave maščobe, med katerimi prevladujejo nenasičene maščobne kisline v optimalnih razmerjih. Še posebej pomembno je razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki je v sodobni prehrani porušeno  predvsem na račun procesirane hrane, ki vsebuje veliko preveč omega-6 maščobnih kislin. Večina zdravstvenih organizacij se strinja, da je optimalno razmerje omenjenih maščobnih kislin 3:1 (medtem, ko je ocenjeno razmerje v sodobni prehrani bližje 50:1!), kar je enako razmerju omega-6:omega-3 v konopljinih semenih in olju. 
 
Poleg beljakovin in maščob vsebujejo konopljina semena tudi precej vlaknin in snovi, ki delujejo kot antioksidanti
 

Prehranski izdelki iz konoplje

V prehrano lahko konopljo na enostaven in okusen način vključimo v treh oblikah: kot konopljina semena, konopljino olje ali konopljine proteine v prahu. Oluščena semena lahko potresemo po zelenjavnih ali sadnih solatah, vmešamo v juhe, pekovske izdelke in smutije, uporabimo v presnih sladicah in namazih ter iz njih pripravimo konopljino mleko, jogurt ali sladoled. 
 
industrijska konoplja v prehraniKonopljino olje, ki so ga z mehanskimi postopki hladno iztisnili iz oluščenih semen, uporabljamo v hladnih jedeh, saj je zaradi temperaturne občutljivosti (podobno kot večina nenasičenih rastlinskih maščob) neprimerno za kuhanje in peko. Uporabimo ga v solatah, juhah, slanem pecivu ali pa ga zaužijemo samega, čajno žličko na tešče. Primerno je tudi za zunanjo uporabo, saj lahko omili težave s kožo, kot so luskavica, ekcemi, akne, suha in občutljiva koža.
 
Beljakovinski prah jedilne konoplje je priljubljen predvsem med rekreativnimi in profesionalnimi športniki, pri katerih je zaradi rednih in intenzivnih treningov povečana potreba po beljakovinah. Z odstranitvijo maščob in vlaknin iz konopljinih semen se v preostali suhi masi poveča koncentracija beljakovin – beljakovinski prah jedilne konoplje jih vsebuje približno 50 %. Njihova aminokislinska sestava je enaka tistim v konopljinih semenih – vsebujejo vse esencialne aminokisline. Beljakovinski prah konoplje lahko vmešamo v sokove, smutije, presne in pečene sladice. 

 


Starejši članek Novejši članek