Zdrava praznična peka s kokosovim sladkorjem

od Eva Žontar
November 27, 2014

Vsako leto se veselimo sladkega decembra in prazničnega vonja, ki se širi iz kuhinje... Seveda pa poskrbimo, da je praznična peka tudi zdrava: beli sladkor smo zato v spodnjih receptih nadomestili s kokosovim sladkorjem, namesto jajc smo uporabili chia semena, običajno mleko pa zamenjali z rastlinskimi različicami. Piškoti so za praznike tako ali tako obvezni, bananin kruh je božanski, z vegansko potico pa boste očarali vsakogar, ki jo bo poskusil - priporočamo!

Recept 1: Limonini piškotki s kokosovim sladkorjem


Sestavine za piškotke:

  • 2 skodelici moke
  • 200 g veganske margarine (sobne temperature)
  • ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
  • 1 jušna žlica mletih PlanetBIO chia semen + 3 žlice vode
  • nastrgana lupinica ene (eko) limone

Sestavine za marmelado:

  • 1 skodelica malin
  • 1 jušna žlica agavinega sirupa
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 2 jušni žlici PlanetBIO chia semen

Priprava:
Iz naštetih sestavin zamesimo testo in ga na pomokani površini razvaljamo na približno 5 mm debeline. S poljubnim modelčkom oblikujemo piškotke, ki jih pečemo v ogreti pečici na 180°C, 10 – 15 minut. Pustimo, da se dobro ohladijo.

Za nadev uporabimo marmelado iz malin: maline pretlačimo in jih z vilico dobro zmešamo s preostalimi sestavinami. Pustimo nekaj minut da se masa nekoliko strdi. Nato vsak piškotek premažemo z nekaj marmelade in ga združimo s svojim parom. Ko končamo, piškotke posujemo s sladkorjem v prahu.



Recept 2: Orehova potica s kokosovim sladkorjem

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 1 dcl ovsenega mleka
  • 2-3 jušne žlice agavinega sirupa ali drugo sladilo po želji
  • 50 g veganskega masla ali margarine
  • ½ kocke kvasa
  • ščep PlanetBIO himalajske soli

Sestavine za nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 2 dcl ovsenega mleka
  • ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
  • 1 jušna žlica PlanetBIO kakava v prahu (po želji)
  • pest rozin + 2 žlici ruma
  • ščep PlanetBIO vanilije v prahu

Priprava:
Najprej pripravimo kvasec: kvas raztopimo v 1 dcl toplega mleka, ki smo mu prej primešali žličko agavinega sirupa. Pustimo nekaj minut, da vzhaja. V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo preostale sestavine, vključno s kvascem. Zamesimo testo in hlebček pustimo na toplem približno pol ure, da vzhaja.

Medtem pripravimo nadev. Mleko segrejemo do vretja in takoj odstavimo. Primešamo mu kokosov sladkor, vanilijo in kakav. Nazadnje primešmo še mlete orehe in rozine, ki smo jih prej namočili v rumu. Pustimo, da se masa ohladi.

Na pomokani površini testo razvaljamo in ga premažemo z nadevom. Zavijemo v štručko in jo nato pustimo še pol ure, da počiva in vzhaja na sobni temperaturi. Pečico medtem segrejemo na 180°C. Potičko pečemo približno 40 minut.

 

Recept 3: Ingverjevi piškoti


Sestavine:

  • 2 skodelici moke
  • 1 jušna žlica melase
  • 1 jušna žlica mletih PlanetBIO chia semen + 3 žlice vode
  • 1/3 skodelice PlanetBIO kokosovega olja ali margarine
  • ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
  • ¼ čajne žličke pecilnega praška
  • 2 čajni žlički ingverja v prahu
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 1 čajna žlička PlanetBIO vanilije v prahu
  • ščep PlanetBIO himalajske soli

Priprava:
Najprej združimo mokre sestavine in jih dobro premešamo. Nato dodamo še suhe sestavine in zamesimo testo. Na pomokani površini razvaljamo testo na 5 mm debeline. Izrežemo piškote poljubne oblike in pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 10 – 15 minut.

 

Recept 4: Bananin kruhek


Sestavine:

  • 1 skodelica moke
  • 1 skodelica ovsene moke (ovseni kosmiči, ki smo jih zmleli v kavnem mlinčku ali blenderju)
  • ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
  • 1/3 skodelice PlanetBIO kokosovega olja, stopljenega
  • ½ skodelice čokoladnih koščkov + več za posip
  • 1 čajna žlička precilnega praška
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu
  • ščep PlanetBIO himalajske soli

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Združimo suhe sestavine, razen kokosovega sladkorja. Tega primešamo mokrim sestavinam in nato obe masi združimo. Na rahlo premešamo.

Ozek pekač (9 x 20 cm) obložimo s papirjem za peko, ali pa ga namažemo z rastlinsko maščobo oziroma potresemo z moko. Testo prenesemo v pekač, ga posujemo s čokoladnimi koščki in pečemo približno 45 minut. Pecivo je pečeno, ko skorjica lepo porjavi in je biskvit znotraj pečen (preverimo z zobotrebcem).


Starejši članek Novejši članek