Sladka & zdrava VELIKA NOČ

od Planet BIO
March 28, 2018

Že res, da je tradicionalna velikonočna sladica potica, ampak receptov za to vam gotovo ne manjka. Poleg tega včasih prija nekaj spremembe - kaj pravite na presna velikonočna jajčka v čokoladni in kokosovi različici ter na sočen veganski šarkelj s čokoladnim oblivom? Vse brez sladkorja, jajc ali mleka - da boste lahko na mizo postavili nekaj, kar je primerno čisto za vsakogar!

 

***

 

Recept 1: VELIKONOČNA ČOKOLADNA JAJČKA

Sestavine za 30 jajčk:
• 30 mandljev
• 30 datljev
• 1 do 1 skodelica kokosovega masla (imenovan tudi kokosov mus)
• 200 g temne čokolade
• 2 – 3 žlice konopljinega olja
• 1/3 skodelice kakavovih zrn
• 1/3 skodelice konopljinih semen


Ta jajčka v sebi skrivajo datlje, polnjene s kokosovim maslom. Zato je pomembno, da so datlji mehki in sočni - lahko uporabimo sveže ali suhe, vendar ne smejo biti trdi in preveč suhi. Kokosovo maslo oz. mus lahko naredimo sami ali uporabimo kupljenega. Naj bodo sobne temperature, da bomo lahko z njim napolnili datlje.

Takole gre: vsak datelj napolnimo s čajno žličko kokosovega masla, nato v sredino potisnemo en mandelj ter datelj previdno zapremo. Odvečno kokosovo maslo na rahlo obrišemo in postavimo datelj na pladenj. Tako napolnimo vse datlje in jih postavimo v hladilnik, medtem ko pripravimo čokoladni obliv.

Čokolado za oblivanje stopimo nad soparo in ji dodamo 2 do 3 žlice konopljinega olja. Datlje enega za drugim oblijemo s čokolado, temeljito odcedimo odvečno čokolado in postavimo nazaj na pladenj. Jajčka zdaj samo še okrasimo s kakavovimi zrni in konopljinimi semeni ter jih pustimo v hladilniku čez noč, da se lepo strdijo.

***

Recept 2: VELIKONOČNI ČOKOLADNI ŠARKELJ

Sestavine za šarkelj:

• 200 g moke
• 30 g kakava v prahu
• 4 žlice kokosovega sladkorja
• 3 žlice proteinskega prahu navadne konoplje
• 3 dcl konopljinega mleka
• 3 žlice kokosovega olja
• 1 zrela banana
• 1 žlica limoninega soka
• 1 žlička pecilnega praška
• 1 žlička vanilije v prahu
• ščep soli

Sestavine za čokoladni obliv:

• 1 skodelice kokosovega olja
• 1 skodelice kakava v prahu
• 2 žlice agavinega sirupa
• ščep vanilije v prahu

+ pest kokosove moke
+ goji jagode


Naoljimo in pomokamo pekač za šarkelj. Uporabimo manjši pekač, premera približno 20 cm. Pečico segrejemo na 180° C.

Konopljino mleko pomešamo z limoninim sokom in pustimo počivati kakšno minuto. Banano pretlačimo z vilico. Nato mleku dodamo banano, kokosov sladkor in sol ter temeljito premešamo. Nazadnje v maso presejemo še vse suhe sestavine in ponovno dobro premešamo, dokler ni testo brez grudic.

Maso zlijemo v pripravljen pekač in v ogreti pečici pečemo približno 45 minut.

Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad soparo stopimo kokosovo olje in mu primešamo ostale sestavine. Ohlajen šarkelj prelijemo s čokolado in okrasimo s kokosom in goji jagodami.

***

Recept 3: PISANA VELIKONOČNA JAJČKA

Sestavine ZA BELO MASO:

• 1 skodelica kokosovega masla
• 1 skodelica masla iz indijskih oreščkov
• 2 žlici agavinega sirupa (lahko tudi katero drugo sladilo, vendar lahko obarvajo)
• 2 žlici limoninega soka
• ščep vanilije v prahu

Vse sestavine dobro premešamo in pustimo v hladilniku nekaj minut, da se masa nekoliko strdi. Ne preveč, sicer ne bomo mogli oblikovati kroglic.

Sestavine za ČOKOLADNO SREDICO:

• 1 skodelica arašidovega masla (s koščki)
• 1 žlica presnega kakava v prahu
• 1 žlica kokosovega sladkorja

Sestavine premešamo in postavimo v hladilnik, da se masa strdi. Ko se je masa nekoliko strdila, z rokami oblikujemo res drobne kroglice in jih zlagamo na peki papir. Delamo z mokrimi rokami, da preprečimo prijemanje mase. Kroglice za nekaj minut postavimo v zamrzovalnik.

Tudi belo maso oblikujemo v kroglico in jo nato med dlanmi sploščimo v tanko plast, s katero bomo ovili drobno čokoladno kroglico. Z belo plastjo previdno ovijemo posamezno čokoladno kroglico z vseh strani, da je čokoladna masa popolnoma prekrita. Nato med rokami oblikujemo »jajček« in ga povaljamo v kokosovi moki. Ves čas si po potrebi pomagamo z vlažnimi rokami.

ZA PISANO KOKOSOVO MOKO

ZELENA: 1 dcl vode + žlička pšenične/ječmenove trave + 1 skodelica kokosove moke. Kokosovo moko premešamo z obarvano vodo in jo nato sušimo v dehidratorju ali pečici (vrata pustimo priprta) na 50 °C + ventilacija, približno 1 uro.

RDEČA/ROZA: Sok rdeče pese + toliko vode, da dobimo 1 dcl tekočine + 1 skodelica kokosove moke. Za temnejšo barvo dodamo več soka rdeče pese, za svetlejšo manj.

RUMENA: 1 dcl vode + 1 žlička kurkume + 1 skodelica kokosove moke


Starejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.