ACAI - Zdrava skrivnostna črna jagoda

od Planet BIO
October 02, 2017

ACAI, skrivnostna črna jagoda

Narava nam je podarila neverjeten sadež acai. Ste že kdaj slišali zanj? To so bleščeči črni plodovi manjše okrogle oblike, ki dvakrat letno dozorijo na visokih palmah, v sebi skrivajo pravo bogastvo okusov in hranil. Ta mala jagoda je najbolj vitaminska in ena izmed najbolj močne hrana na svetu ter je prva na lestvici “super živil”, ki večajo vitalnost in dajejo življensko energijo.

Zgodovina uporabe acai jagode se začne v Južni Ameriki

Acai palme najbolj uspevajo v osrčju Amazonke, prideljujejo pa jo v deževnem gozdu Brazilije. Medtem, ko so pri nas bolj poznani in cenjeni šele slabo desetletje, v Braziliji velja ta rastlina za najpomembnejšo rastlinsko vrsto – po nekaterih podatkih kar 42% prehrane (gledano po masi hrane) tamkajšnjih prebivalcev predstavljajo acai jagode! Po okusu so namreč takšne kot, da bi okušali več vrst gozdnih sadežev z nekaj čokolade naenkrat. Njena moč se skriva v bordo rdečem pigmentu.

Smoothie ACAIZgodovina uporabe acai sega že dolgo nazaj in je zelo zanimiva. Čisto na začetku njene uporabe so, starodavna amazonska plemena, acai jagodičevje uporabljala za kuho, predvsem različnih omak. Kasneje se je acai kulinarika razširila še na sladice v obliki zmrznjenih sorbetov, smoothie-jev, sokov in sladoleda. S takšnim vsakodnevnim konzumiranjem acai, posameznik dobi zadostno količino potrebe po dnevnih vitaminih in antioksidantih, zato ni čudno, da se v Braziliji celo spodbuja, da ga ljudje konzumirajo vsak dan. Ta dragoceni sadež je namreč tisto, kar skoraj vedno spremlja različne predjedi Brazilcev.

Poleg okusa so se Brazilci že v dalnji preteklosti zavedali zdravilne moči te črne jagode in jo začeli uporabljati tudi v medicine, kot antiseptik, ki je pogosto uporabljen za hitrejše celjenje ran. To je tudi eden izmed razlogov zakaj danes profesionalni športnik konzumirajo veliko količino acaia. Čez leta je acai tudi postal znan kot alternativna oblika oskrbe z energijo, saj vsebuje zdrave odmerke ogljikovih hidratov in naravnih sladkorjev, ki jih telo potrebuje.

Acai - vsestranski sadež

Danes se to sadje uporablja tudi kot imunski graditelja. Kot rezultat so uporabniki acaia izpostavljeni manj virusom, bakterijam, glivicam in boleznim. Po redni uporabi se tudi možnost, da bomo zboleli za rakom drastično zmanjša, saj acai sadeži vsebujejo ogromne količine antioksidantov, ki so v našem telesu najbolj odgovorni za ohranjanje telesa v zdravem stanju. Pravzaprav acai vsebujejo več antioksidantov, ki naj bi varovali pred rakom, kot katerokoli drugo sadje. Črni plodovi vsebujejo več antioksidantov kot rdeče vino, grenivke in celo borovnice! Sicer pa je ta sadež še bogat s kalijem, bakrom, magnezijem, vitamini B-skupine, vitamini C, A, D in E, vlakninami, omega 3 maščobnimi kislinami, fitosteroli, zdravimi nenasičenimi maščobami,...

Omega 3 maščobne kisline veljajo za esencialne in jih naše telo same ne morejo proizvajati, so nujne za zdravo srce in ožilje, uravnavajo krvni tlak in zmanjšujejo možnost srčnega napada. Podobno na ožilje delujejo fitosteroli, saj dokazano zmanjšujejo nivo slabega holesterola v krvi, tako da zmanjšajo njegovo absorbcijo. Poleg tega naj bi ugodno vplivali na različna obolenja, med katerimi so osteoporoza, revmatoidni artritis, mnoge vrste raka, benigna hiperplazija prostate, najrazličnejša vnetja, alergije in multipleks skleroza.

Açai v prahu

Acai v prahu (liofiliziran)Za ljudi, ki živijo na polovici zemeljske oblje, kjer imajo acai sadeža v izobilju, le-ta ni tako vrednoten kot na zahodni polobli sveta, kjer je ta dragoceni sadež vedno bolj cenjen, še posebno v sveži obliki, ki jo je pri nas težko dobiti. Tako je za ljudi, ki živijo v Severni Ameriki, Srednji Amerika in Evropi, najbolj primeren način za uporabe te super hrane, da se jo kupi v liofilizirani obliki, saj je s tem vrednost posameznih acai proizvodov večja zaradi načina obdelave plodov. Na splošno gledano, sveže in liofilizirani acai imata in ohranjata največ zdravih sestavin in antioksidantov.

Kaj pa je liofilizacija?

Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, hkrati pa ohranimo njihovo strukturo in sestavo. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode, kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v materialu sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Vse snovi, ki jih najdemo v svežih jagodah, se ohranijo tudi, če plodove samo posušimo na soncu in nežno zmeljemo v prah. Torej vsak dan nekaj žlic acai prahu v kateremkoli smoothiju, jogurtu, sladoledu prinaša, poleg odličnega okusa, mnoge prednosti: zvišuje nivo energije, izboljšuje presnovo, krepi imunski sistem, krepi in čisti ožilje, varuje pred mnogimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, rakom, osteoporozo, čisti telo, vzdržuje normalen krvni tlak, lahko pomaga pri izgubi odvečne telesne teže, prispeva k zdravim lasem, očem in koži, izboljšuje spanec, pomaga pri nespečnosti, takorekoč pomlajuje.

Da, vse to zmore ta mali čudežni črni sadež acai. :)

 


    Starejši članek Novejši članek


    0 komentarjev


    Komentiraj

    Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.