Kaj je ashwagandha in kako nam pomaga?

od Planet BIO
October 08, 2020

Ste slišali za ašvagando?

Ašvaganda je indijsko super živilo, ki ji pravijo tudi ‘čudežna zel’ ali indijski ginseng. Kot sestavni del Ayurvedskega zdravljenja se uporablja že vsaj 2500 let. 

V zdravilne namene se uporabljajo listje in koren, zmlet v prah. Rastlina vsebuje vitalonide (skupina steroidnih laktonov) kar ji daje zdravilne učinke. V ayurvedski medicini se uporablja za krepitev imunskega, nevrološkega, endokrinega in reproduktivnega sistema. Njena značilnost je, da izboljša fizično in mentalno zdravje človeka.
V zadnjem času so znanstveniki dokazali, da deluje protivnetno in da je močan antioksidant.

NAKUP --> ASHWAGANDHA V PRAHU

Kakšne pozitivne učinke ima ašvaganda na naše telo?

1_Proti nespečnosti (1 - 2 čajni žlički pred spanjem, pomagata pri nespečnosti)
je tonik za živce, torej umirja

2_Proti stresu in tesnobi - spodbuja pravilno delovanje nadledvičnih žlez. V stresnih trenutkih se izloča veliko adrenalina in kortizola, kar na dolgi rok izčrpa žlezi in moti izločanje hormonov. Ašvaganda omogoča telesu, da se bolje spopada s kroničnim stresom

3_Izboljša koncentracijo in spomin

4_Zmanjša degeneracijo možganskih celic

5_ Izboljša delovanje hormonov

6_Pomaga pri težavah s ščitnico - raziskava (objavljena l.2017 v Journal of Alternative and Complementory Medicine) pravi, da 600mg ekstrakta ašvagande, lahko normalizira delovanje ščitnice pri hipotiroidizmu (zmanjšano delovanje ščitnice)

7_Ohranja zdravje dihal (astma, bronhitis, kašelj...)

8_Ima pomlajevalni učinek

9_Pomaga pri srčnih boleznih - povečuje prekrvavljenost tkiv in s stem preskrbljenost tkiv s kisikom

10_Pomaga pri težavah s spolnostjo -  neplodnost pri obeh spolih, impotenca, zmanjšan libido...

...in še in še..

Na voljo v prahu ali v obliki kapsul.

Uživanje živila priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoriačiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestek za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


Starejši članek