Kaj je naturopatija in kdo naturopat?

od Planet BIO
October 30, 2020

Piše: Anja Sterle
Foto: Teja Turk

Ob obisku mojega studia Suo Tempore, včasih ljudje sprašujejo, če sem bionergetik ali zdravilec, saj moje delo v slovenskem okolju še ni dovolj poznano, kljub temu, da se naturopatija kot metoda naravnega zdravljenja uporablja že nekaj stoletij, Evropski parlament pa jo je kot poklic priznal že leta 1997.

Sama sem z odliko diplomirala iz Naturopatije in psihosomatske podpore na inštitutu Jean Monnet v Bruslju, pred tem pa sem se 4 leta šolala na Šoli za evolutivno naturopatijo v Novi Gorici. Naturopatija je disciplina, ki k zdravju in dobremu počutju pristopa na naraven način, to pomeni z uporabo naravnih sredstev in tretmajev.

Njena posebnost je, da osebo zajame celostno, ne osredotoča se le na del telesa kjer je prisotna določena težava. Pri tem se upošteva fizične, čustvene, psihične in energijske karakteristike posameznika, kot tudi njegov življenjski slog in nekatere druge aspekte, saj vse navedeno določa njegovo stanje.

Naturopatska obravnava nas vrača v fizično, psihično, čustveno ali energijsko ravnovesje, uči nas prisluhniti telesu in njegovim sporočilom, prav tako pa ta sporočila prevaja, da jih zmoremo razumeti in se jim posvetiti.

Ozavešča nas torej zakaj je do nečesa prišlo, išče in odpravlja vzrok, ne zanima je le simptom, s čemer lahko preprečimo napredovanje neugodja v nastanek bolezni in večanje tegobe.

Poudariti moram, da delo naturopatov ne posega v zdravniški poklic, saj ne postavljamo diagnoz in ne posegamo v potek zdravljenja ali ljudi od tega odvračamo! Dober naturopat se zaveda lastnih meja in tega do kod lahko s svojim delom poseže, ima jasno določena etična in delovna pravila, poseduje veliko mero empatije, je dober, pozoren poslušalec in povezovalec vseh informacij, ki jih pridobi s poslušanjem, še več pa s pozornim opazovanjem.

Kako vse skupaj poteka?

Pri svojem delu se po uvodnem spoznavanju klienta, odločim s katerimi terapevtskimi tehnikami in naravnimi pripomočki ter sredstvi bom pristopila k obravnavi. Telo lahko podpremo, uravnovešamo ali spodbujamo in aktiviramo njegove samoozdravitvene sposobnosti z naravnimi preparati iz sodobne fitoterapije in oligoterapije. To so gemoderivati, izdelani iz zarodnega dela rastlin, popkov in poganjkov in oligoelementi ali elementi v sledeh, ki so naravno prisotni v telesu, vendar jih dodajamo po potrebi, saj so pospeševalci bioloških funkcij organizma.

Noben od tovrstnih preparatov nima neželenih stranskih učinkov ali kontraindikacij.

Kot pomoč na čustvenem in psihološkem področju nam odlično služijo dobro poznane Bachove kapljice in Avstralske cvetne esence, od katerih imajo ljudje, od otroške do zrele dobe, blagodejne koristi.

Moje delo pa ne zajema le pogovora in svetovanja ampak tudi tretmaje, kot sta Kraniosakralna terapija in Akupunkturna masaža po Penzlu. Obe imata širok spekter delovanja, zato sta uporabni pri problematikah kot so: bolečine in funkcionalne motnje, bolečine v hrbtenici in sklepih, slaba prekrvavitev, glavoboli in migrene, hormonske in menstrualne težave, presnovne in prebavne motnje ter težave uro-genitalnega aparata, izgorelost in mnogih drugih. Obe terapiji sta učinkoviti tudi pri različnih neugodnih psihičnih stanjih, napetostih, stresu, depresiji in tesnobi.

Na spletni strani www.suotempore.si lahko pridobite dodatne informacije o obeh tehnikah, kot tudi o drugih metodah, ki jih združujem v obravnave.

Včasih klientu priporočim še določeno vajo, ki jo le ta izvaja, da uravnava energijski pretok in tako z energijo hrani določen telesni predel.

Z namenom ozaveščanja o pomembnosti preventive in zdravja v najširšem pomenu v Suo Tempore organiziram ali sama vodim delavnice, tedensko pa v studio zahajajo skupine na dinamično meditacijo Kinergetix, ki poučujem kot licencirana inštruktorica. Prisrčno vabljeni in ostanite zdravi!


Starejši članek Novejši članek