Sistem pravične trgovine obstaja že več kot 50 let!

od Planet BIO
November 13, 2017

Pravična trgovina je gobalno gibanje. Več kot 1,65 milijona malih proizvajalcev in kmetov je povezanih v več kot 1400 organizacij v več kot 73 državah svetovnega juga. Njihovi izdelki so na voljo v več tisoč trgovinah in supermarketih svetovnega severa. Pravičnotrgovinsko gibanje stremi k temu, da bi svetovna trgovina postala pravičnejša, zato potekajo nenehni pogovori s političnimi odločevalci v institucijah Evropske unije in na drugih mednarodnih podijih. Poleg tega je pravična trgovina povečala zavedanje pri podjetjih o njihovi odgovornosti do družbe in okolja. Gibanje za pravično trgovino ni dobrodelno gibanje, temveč delujoč trgovinski sistem, ki najbolj izkoriščanim in zapostavljenimi proizvajalcem iz držav svetovnega juga omogoča preživljanje z lastnim delom.

Zakaj je nastal mehanizem pravične trgovine, t. i. Fair Trade?

Mednarodna trgovina ne koristi vsem prebivalcem sveta. Veliko ljudi živi v revščini, z njimi ne ravnajo spoštljivo in za svoje delo ne dobijo pravičnega plačila. Želja po spreminjanju takšnega stanja je vodila k nastanku koncepta pravične trgovine, katere cilj je proizvajalcem iz gospodarsko zapostavljenih držav zagotoviti pravično ceno, ki ne odraža samo resničnih stroškov njihove proizvodnje in dela, ampak omogoča tudi družbeno pravično in okoljsko sprejemljivo proizvodnjo. Gibanje za pravično trgovino sodeluje z zapostavljenimi malimi kmeti in obrtniki, jim pomaga poiskati trg za njihove pridelke in izdelke po ceni, ki odraža vrednost njihovega dela, jim omogoča spoštovanja vredno in zdravo življenje, izobraževanje otrok ter razvoj lokalnih skupnosti. Obenem jim omogoča, da se organizirajo in skupaj borijo za svoje pravice. 

Poslanstvo pravične trgovine 

Konkreten cilj pravične trgovine je povečati dohodek in možnost izbire revnih proizvajalcev, višji cilj pa je prispevati k zmanjševanju problema svetovne lakote na svetovnem jugu in povrniti dostojanstvo proizvajalcem.  1. IZBOLJŠUJE POGOJE ŽIVLJENJA V GOSPODARSKO ZAPOSTAVLJENIH DRŽAVAH Zapostavljenim proizvajalcem omogoča dostop do razvitih trgov, krepi organizacije proizvajalcev, zagotavljamo boljše plačilo in daje možnost stalnega trgovanja.


  1. ODPRAVLJA IZKORIŠČANJE

    Zapostavljene proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, ščiti pred izkoriščanjem v procesu proizvodnje in vzpodbuja njihove priložnosti za razvoj. Zagotavlja varovanje človekovih pravic s spodbujanjem socialne pravičnosti, sprejemljivih okoljskih praks in ekonomske varnosti.


  1. LJUDEM DAJE PRILOŽNOST ZA SPREMINJANJE SVETA

    Sodobnemu potrošniku daje možnost, da pozitivno izkoristi svojo nakupovalno moč, ne da bi povzročil vrsto negativnih učinkov, ki jih sicer ima mednarodna trgovina.


  1. S KONKRETNIM PRIMEROM KAŽE, DA JE MOŽNO TRGOVATI PRAVIČNO


Več o 10-ih načelih pravične trgovine lahko preberete TUKAJ

Več o certifikatu FAIRTRADE pa TUKAJ.


Starejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.