Zakaj PlanetBIO kakav?

od Planet BIO
February 06, 2018

PlanetBIO kakavovi izdelki so  izdelki najvišje kakovosti in nanje smo zelo ponosni. Nosijo ekološki certifikat, pridelani so po načelih permakulture, zdravi so za telo in prijazni do ljudi, ki jih gojijo.  Na žalost za večino kakava na trgu ne velja enako. Odkar je postala čokolada v začetku 19. stoletja priljubljena, se zaradi intenzivnega gojenja pri pridelavi kakava uporablja vedno več pesticidov, pri obiranju se izkorišča otroška delovna sila, selekcija sort pa je usmerjena v količinski donos, ne pa tudi v kakovost pridelka. Z ustvarjanjem ogromnih plantaž kakavovcev, ki so potrebne za velike količine čokoladnih izdelkov, se uničujejo tudi velike površine naravnih habitatov. To je cena konvencionalno pridelanega kakava.

Nič ni narobe, če imamo radi čokolado – narobe pa je, če nam kot potrošnikom ni mar, kaj kupujemo in podpiramo. Poleg ogromnih količin nezdravih čokoladic in nizkokakovostnih čokoladnih sladic, ki se jih vsak dan izdela in nato zavrže v ogromnih količinah, lahko izberemo drugo, veliko bolj trajnostno in odgovorno možnost: ekološke kakavove izdelke visoke kakovosti, ki so sicer dražji, a zato toliko bolj zdravi, prijazni do ljudi in okolja, pa še zadovoljijo nas v manjših količinah. Tista prava, dobra čokolada ni namenjena vsakodnevnemu grizljanju, temveč občasnemu razvajanju in uživanju v vsakem koščku čokoladnih nebes.

Zakaj so PlanetBIO kakavovi izdelki več kot navaden kakav?

Sorta criollo. Vsi PlanetBIO kakavovi izdelki izvirajo iz kakavovca sorte criollo, ki velja za najboljšo in najbolj cenjeno sorto kakava na planetu. Odlikuje jo bogata kompleksna aroma, polna subtilnih okusov,  ki kar trajajo in jih ceni vsak ljubitelj dobre čokolade. V primerjavi z drugimi sortami kakava je criollo zahteven za gojenje in ima manjši letni donos, zato predstavlja le manj kot 5 % svetovne proizvodnje kakava. Ker zahteva njegovo gojenje več znanja in nege, so criollo kakavovi izdelki občutno dražji, a zato toliko bolj kakovostni, okusni in hranljivi.

Obisk dobaviteljev v Peruju. Leta 2012 sta Gregor in Nina obiskala naše dobavitelje kakava iz Peruja. Na lastne oči sta preverila pogoje, v katerih raste PlanetBIO kakav in bila navdušena nad neokrnjenostjo južnoameriške džungle, od koder izvira kakavovec.

Ekološki certifikat & gojenje po načelih permakulture. Vsi PlanetBIO kakavovi izdelki imajo ekološki certifikat, ki ga podeljuje Evropska komisija, hkrati pa so gojeni po še veliko strožjih načelih. Naši pridelovalci namreč sledijo načelom permakulture, saj je to dolgoročno najbolj učinkovit način za trajnostno gojenje kakava. Kakavovce sadijo v senco višjih dreves, kjer najlepše uspevajo, namesto umetnih gnojil uporabljajo naravni kompost iz bananinih listov in drugega rastlinskega odpada, pri pridelavi pa seveda ne uporabljajo nobenih insekticidov ali fungicidov.

Optimalno ohranjanje hranil. Pri PlanetBIO se trudimo, da naši izdelki v sebi ohranijo kar največ prvotnih hranil in so minimalno obdelani. Naša kakavova zrna niso pražena in zato v sebi ohranijo kar največ mineralov in ostalih hranil. PlanetBIO zdrobljena kakavova zrna so presna, medtem ko se kakav v prahu in kakavovo maslo med mletjem v pasto segrevata na nekoliko višje temperature (okrog 60°C), zato tehnično gledano nista presna, še vedno pa vsebujeta občutno več hranil od konvencionalnih kakavovih izdelkov, pri katerih so kakavova zrna pražena.   

 


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.