Brin, uporaba doma in v kozmetiki

od Primož Kastelic
March 06, 2010

brin

V tem postnem času bi vas radi spoznali z brinom (lat. Juniperus communis). Njegov specifičen vonj spominja na čiščenje in razprševanje v energetskem in psihološkem smislu. Brinove jagode in vejice se pogosto uporabljajo v različnih tradicionalnih ceremonijah v različnih delih sveta -  v Evropi, Egiptu, Tibetu, Kitajski in Severni Ameriki.

 

V biblijskih časih so brin uporabljali za odganjanje zlih duhov. V Sibiriji so šamani tradicionalno inhalirali brinov dim, da bi povzročili trans in priklicali vizije. Tibetanci vsako jutro ob sončnem vzhodu v kaminu na strehi hiše zažgejo veje (najpogosteje) brina, da bi “odprli vrata neba”, zato da bodo njihove molitve prej uslišane.

Rastlino že od antičnih časov naprej uporabljajo zaradi njenega odličnega antiseptičnega delovanja. Egipčani so brin uporabljali v procesu mumifikacije, stari Grki so se z njim branili proti epidemijam; staroselci Severne Amerike so s čajem narejenim iz iglic brina lajšali artritične tegobe in probleme urinarnega trakta.

V današnji aromaterapiji uporabljamo eterično olje ali hidrolat brina. Obstaja več vrst eteričnega olja, ker se slednja pridobivajo iz različnih delov rastline ter imajo različno sestavo in učinke. Eterično olje lahko tako pridobivamo iz vejic ali jagod (hidrolat največkrat samo iz jagod). Na splošno se eterično olje iz jagod uporablja pri vnetjih, bolečinah v mišicah, pri zadrževanju tekočine, celulitu in motnjah povezanih s stresom. Eterično olje pridobljeno iz vejic pa se uporablja kot pomoč pri dihalnih infekcijah, pri razširjenih venah in za pospeševanje znojenja.

Velikokrat lahko slišimo, da eterično olje brina draži kožo, vendar se to nanaša na nizko-kakovostna olja. Ta nizko-kakovostna olja pridobljena iz lesa in fermentiranih jagod so pogosto razredčena s terpentinom. Eterično olje in hidrolat brina sicer v nobenem primeru ne smejo uporabljati osebe, ki imajo težave z ledvicami ali obilnim mokrenjem, ker je lahko nefrotoksično (draži ledvice). Tudi nosečnice in majhni otroci ga naj se mu izogibajo!

Brin

Brin pomaga pri genitalnih in urinarnih težavah. V takem primeru si lahko pomagate s hidrolatom brina tako, da ga jemljete oralno (pol žlice hidrolata v kozarcu vode pijte do 3 krat dnevno največ 3 tedne – samo za odrasle osebe) ali pa ga uporabite v sedeči kopeli:

Recept pri genitalnih in urinarnih težavah:

Sedečo kopel si pripravite tako, da primerno čisto posodo (v kateri boste sedeli) napolnite z vodo primerne toplote ter ji dodate 100 ml hidrolata. Za boljši rezultat lahko naredite 2 kopeli – eno toplo in eno hladno ter ju menjate in na ta način spodbujate cirkulacijo.

Zaradi svojih izrednih diuretičnih lastnosti je hidrolat brina dobra izbira pri čiščenju organizma ter nam pomaga pri hujšanju in celulitu. Proti celulitu lahko poskusite s kompresami* in solnim pilingom (potrebno je  biti previden pri ljudeh z občutljivo kožo).

Kompresa* – pomoč proti celulitu

Piling – pomoč proti celulitu

  • 1 žlica soli
  • 1 žlica hidrolata brina ali 1 kapljica eteričnega olja brina

Če k diuretičnim lastnostim dodamo še to, da brin spodbuja limfni obtok in cirkulacijo (zanimivo je to, da ne vpliva na krvni tlak) ter deluje kot detoksikator, nam je lahko bolj jasno, zakaj se uporablja pri težavah, kot so revma, artritis, protin, bolečine v spodnjem delu hrbta, krči, hemoroidi, problemi z zadrževanjem tekočin v organizmu in pri hladnih okončinah.

Pomagate si tako, da uporabite tehniko komprese ali pa naredite kremo ali olje za lokalno vtiranje. Če vas zanima izdelava krem, bo v aprilu 2010 ponovitev delavnice “Izdelava naravne kozmetike”. Več informacij na www.adomadelavnice.si ali na e-mail aromadelavnice@me.com

 

Kompresa* – pomoč pri bolečinah (artritis, revma, krči…)

* Uporaba komprese:

Dodajte 3-5 žlic hidrolata v posodo z vročo ali mrzlo vodo. Pomočite brisačo ali gazo v posodo, jo ožemite in dajte na boleče mesto in prekrijte s suho brisačo. Pustite delovati 5 minut, nato ponovite postopek 2-4 krat. Hladni obkladki se nanašajo na vroče, vnetne težave in bolečine. Vroči obkladki se uporabljajo kot pomoč pri krčih in podobnih težavah.

V kozmetiki se brin uporablja pri aknah, zamašenih porah, mastni koži in laseh. Hidrolat brina lahko uporabite kot tonik za obraz ali pa ga zmešate z glino za masko.

Tonik za obraz – mastna koža

 

Maska za obraz* – mastna koža

(masko pustimo na obrazu največ 10 min.)

 

V aromaterapiji se včasih uporablja tudi simbolika. Če ste v situaciji, v kateri vas izčrpavajo, se spomnite brina in njegovih diuretičnih lastnosti. S psihološkega vidika lahko brin pomaga ljudem, ki se počutijo obremenjeni, izolirani in zaskrbljeni (zaradi skrbi, pritiskov, neprijetnih spominov), da premagajo stagnacijo in si okrepijo moč volje. Pomaga pri strahu pred neuspehom in na splošno pred zaskrbljenostjo.

Brin ima še mnogo drugih lastnosti in je zelo široko uporaben. Gledano z energetskega vidika vsebuje močno moško energijo, kar je eden izmed razlogov, zakaj se pogosto nahaja v kolonjskih vodicah.  Planet s katerim povezujejo brin je Mars.

 

Aromaterapevtka
Melani Kovač
T: +386 40 384 365

Starejši članek Novejši članek